Kočnerove bozky smrti

Celé je to zvláštne. Prepisy rôznych odposluchov a nahrávok kolujú na verejnosti a my sa každý deň dozvedáme nové a nové skutočnosti o tom, v akom skorumpovanom štáte vlastne žijeme.

23.10.2019 19:00
debata (24)

Tieto informácie svojou obludnosťou vyvolávajú údiv. Ako sa len niečo také mohlo stať? No pritom tí, ktorých sa priamo týkajú, všetko spochybňujú a odbíjajú slovami, že ide o neoverené informácie. Lenže kto by si dal tú námahu, aby nahral 39 hodín dialógov imitujúc rôzne hlasy? Kto by vymýšľal stovky a stovky správ s cieľom niekoho poškodiť?

Keďže človek intuitívne vníma, čo je pravda a čo je lož, tuší, že všetky tie nechutnosti sú (žiaľ) pravdivé. Zároveň však vie, že pravdepodobnosť, že tieto zločiny budú niekedy potrestané, je mizivá. Gorila je len kópia, lebo pôvodnú nahrávku zničili. Takže ako dôkaz nemôže poslúžiť. Voči aktuálnym prepisom z Threemy a Viberu zas Martin Glváč podal trestné oznámenie na Igora Matoviča, ktorý ich zverejnil. Vraj ide o cielenú diskreditáciu…

Tí, ktorých hlasy sa v nahrávkach objavujú, hrajú hru – vedia, že my vieme, no snažia sa zachovať dekórum, pretože „show must go on“. Lenže zatiaľ čo novinári sa z jednotlivých informácií snažia vytvoriť schémy a pospájať si kto s kým, kde, kedy a ako, u verejnosti rastie skepsa voči celej politickej triede.

Ak Robert Fico kedysi v kampani použil slogan: Ako sa kradlo za Mečiara, tak sa kradne aj za Dzurindu, tak sklamaný občan sa teraz môže opýtať, či k tým dvom menám nemá doplniť aj to tretie. Pretože ak je pravda, že mafián Kočner sa s podpredsedom parlamentu Glváčom dohadoval o tom, kto bude „za odmenu“ viceprezidentom Finančnej správy, ak mal naozaj vplyv na to, kto bude zástupcom šéfa SIS (!), ak sa naozaj bavili o tom, že kto vyhrá výberové konanie na post primára vo vojenskej nemocnici v Ružomberku či ako bude vyzerať vláda po voľbách v roku 2016, tak sa ťažko dá hovoriť len o individuálnych zlyhaniach. Pretože bez posvätenia z najvyšších miest by sa tieto veci jednoducho nemohli diať.

A úplatná novinárka, ktorá za pár drobných bola ochotná robiť pre Kočnera špinavú robotu, je v tomto nechutnom panoptiku len akousi čerešničkou na torte. Dokresľuje, ako jeden gauner dokázal vytvoriť sieť ľudí, ktorí si boli navzájom zaviazaní systémom protislužieb, pričom neopomenul ani médiá.

Kočner tak pripomína ľadovú kráľovnú – koho sa dotkla, ten zamrzol. Dokiaľ jeho korupčný systém fungoval ako dobre naolejovaná mašina, boli všetci spokojní. Lenže teraz, keď sa stroj zadrhol, začal rozdávať bozky smrti.

Z pochopiteľných dôvodov preto Glváčovi spolustraníci zatiaľ taktne mlčia. Premiér Peter Pellegrini sa tradične alibisticky vyjadril, že „nebude individuálne vyslovovať ortieľ“. Občania sa však majú právo pýtať, kde sú tie povestné Ficove tri sekundy, keď každého, u koho vznikne len náznak podozrenia z korupcie, odvolá.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Glváč #Marian Kočner