Slovensko - na Západ

Slovensko má osud vo svojich rukách. Samozrejme, existujú procesy, ktorých ovplyvňovanie presahuje možnosti päťapolmiliónovej krajiny.

16.11.2019 18:00
debata (15)

Ale preto je Slovensko tam, kde je. Ukotvené v organizáciách, ako sú Európska únia či Severoatlantická aliancia. Spolupráca s partnermi jednoznačne zvyšuje jeho medzinárodný výtlak.

Je správne, že po nežnej revolúcii a po pádoch komunistických režimov nemalá časť strednej a východnej Európy odolala pokusom zaradiť ju do geopolitického vzduchoprázdna. Explicitne sľubovali alebo nesľubovali západní lídri rúcajúcemu sa Sovietskemu zväzu, že jeho bývalé satelity nepôjdu do NATO? Jednoznačná odpoveď na túto otázku nie je ani dôležitá.

Podstatné je, že do aliancie a do Európskej únie sa usilovali ísť samotné krajiny regiónu. Pred tridsiatimi rokmi získali slobodu a už nechceli, aby sa rozhodovalo o nich bez nich. Nikto nemal demokratický mandát, aby im prikázal, ako má vyzerať ich budúcnosť.

Po chvíli točenia sa za vlastným chvostom sa aj Slovensko zahraničnopoliticky obrátilo na Západ, nie na Východ, kde v tom čase toho priveľa atraktívneho nebolo. Je to dokonalé riešenie medzinárodných, bezpečnostných a ekonomických záujmov krajiny? Nie je.

Všetky alternatívy, ktoré neraz pripomínajú utopické blúznenie extrémistov každého druhu, sú však horšie. A niekedy aj nebezpečné.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Slovensko #západ #Severoatlantická aliancia #zahraničnopolitická orientácia #bezpečnostné a ekonomické záujmy