Byty na rezortoch obrany a vnútra za lacný peniaz

Na základe zistenia Najvyššieho kontrolného úradu by polícia mala začať vyšetrovať nehospodárny, či dokonca nezákonný postup pri predaji štátnych bytov v rokoch 2015 až 2018.

19.11.2019 20:00
debata (2)

Trestného činu porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku sa vraj dopustili dva silové rezorty. Ministerstvo vnútra podobne ako ministerstvo obrany rozpredali po vyše dvoch stovkách bytov nie na základe trhovej, ale podstatne nižšej, zostatkovej ceny.

Tým údajne prišiel náš štát o niekoľko miliónov eur. Bytové jednotky sa majú poskytovať iba na dobu určitú, počas ktorej sú ich nájomcovia v pracovnom alebo služobnom pomere. V týchto prípadoch sa však prekvalifikoval ich charakter, nájomné zmluvy sa menili na dobu neurčitú. To umožnilo byty predávať súkromným osobám, aj takým, čo už v spomínaných rezortoch nepracovali.

Obe ministerstvá sa voči NKÚ ohradili vyhláseniami akoby písanými cez kopirák. Odvolávajú sa na zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov z roku 1993, no sú pripravené „v prípade potreby poskytnúť orgánom činným v trestnom konaní potrebnú súčinnosť“.

Ktovie, ako bude tá súčinnosť vyzerať, keď jedným z tých, čo sa tak poľahky a najmä lacno dostali k vlastníctvu bytu, je aj súčasný prezident Policajného zboru. Milan Lučanský mal v máji 2015 za trvalé bývanie v atraktívnom prostredí bratislavskej Rače zaplatiť 85-tisíc eur. Nuž, mnohí by mu tú sumičku závideli.

Kauza má ešte jednu tienistú stránku. Keď oba silové rezorty tak rozšafne narábajú so svojím bytovým fondom, ako chcú v budúcnosti zabezpečiť bývanie pre nových vojakov, policajtov či civilných zamestnancov? Pritom je známe, že mladí ľudia sa do týchto profesií veľmi nehrnú.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší kontrolný úrad #ministerstvo obrany #ministerstvo vnútra #Milan Lučanský #štátne byty