Kiskove mimikry

Veľká koalícia nebude. Opozičné strany tak do februárových volieb pôjdu definitívne samostatne.

21.11.2019 19:05
debata (30)

Je pravdou, že na rozdiel od SDK, ktorá vznikla rok pred voľbami a päť strán tak malo dostatok času, aby „zladili krok“, teraz veľa času opozičníkom nezostávalo. Lenže, ako sa hovorí, kde je vôľa, tam je cesta. Tu však nebola ani len vôľa, iba pretvárka, lož a faloš…

Ak sa raz bude diskutovať, prečo opoziční politici trestuhodne zahodili šancu na víťazstvo, ktoré mali na dosah, a umožnili ďalej vládnuť Smeru, tak nepochybne sa bude skloňovať meno Andreja Kisku. Pretože on bol hlavný sabotér.

Treba uznať, že Kiska, ktorý so smútkom v hlase na tlačovej besede oznamoval, že sa tak veľmi snažili, no napokon to „nevydalo“, podal skvelý herecký výkon.

Koalícia vraj stroskotala preto, lebo nedokázala vytvoriť Blok zmeny, v ktorom by boli zahrnuté všetky opozičné strany. Faktom však je, že koalícia opozičných strán nevznikla kvôli tomu, že Kiska si dal vopred nesplniteľné podmienky.

Ak KDH už cez víkend dalo jasne najavo, že pôjde do volieb samostatne, tak bolo zrejmé, že žiadna šesťkoalícia nemôže vzniknúť. Rokovať sa však dalo o štvor- či päťkoalícii, čo však zjavne nebolo v jeho záujme. Napokon, Kiska už rovnaký scenár použil pred časom, keď odmietol ponuku progresívcov s tým, že chce veľký Blok zmeny. Teraz ho len zopakoval.

Ak sa raz bude diskutovať, prečo opoziční politici trestuhodne zahodili šancu na víťazstvo, ktoré mali na dosah, a umožnili ďalej vládnuť Smeru, tak nepochybne sa bude skloňovať meno Andreja Kisku. Pretože on bol hlavný sabotér.

Celé to pripomínalo jednu scénu z filmovej rozprávky Pekárov cisár a Cisárov pekár, v ktorej sa sprisahanci dohadovali, že sa ráno stretnú. Najprv štyria, potom traja a napokon už iba dvaja postupne otvárali a zatvárali dvere a dohodli sa vždy na skoršom termíne schôdzky. Za predstieranou jednotou však boli egoistické záujmy jednotlivcov, ktorí chceli získať Golema len pre seba.

Aj Kiska sa musel tváriť „štátotvorne“, že cíti zodpovednosť za ďalší osud našej krajiny… A hoci predstieral, že mu na srdci leží osud SaS a KDH, ktoré sú v ohrození, v skutočnosti sa v ňom ozval inštinkt dravca. Ten vie, že keď obeť melie z posledného, tak bude hostina.

V aktuálnom prieskume MVK sa SaS prvýkrát ocitla pod hranicou zvoliteľnosti (4,4 percenta). Nejeden volič si rozmyslí, či bude riskovať, že jeho hlas vo voľbách prepadne, alebo ho dá niekomu, kde má istotu, že zaboduje v parlamente. Okrem SaS podobný osud hrozí aj OĽaNO a KDH, takže teoreticky môže byť hostina veľká.

Načo by predsa Kiska viedol nekonečné rokovania o zostavení koaličnej kandidátky, naťahoval sa s ostatnými, komu koľko miest pripadne, keď mu možno napokon všetko padne bezprácne do lona a nebude sa musieť s nikým deliť?

Má to však jeden háčik. Zatiaľ mu preferencie rastú. Onedlho sa však začne predvolebná kampaň, v ktorej prídu tvrdé (neraz podpásové) údery sprava-zľava. A Kiska ako nie veľmi zdatný rétor s pár naučenými frázami na ostatných nemusí stačiť. Toto nie sú prezidentské voľby, v ktorých boli všetci proti Ficovi. Teraz budú mať na výber zo širokej ponuky. Kisku tak jeho mimikry môžu napokon dobehnúť.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #koalícia #Andrej Kiska #Blok zmeny