Prešov nie je výnimka

Po nedávnej tragickej nehode autobusu pri Nitre a po povodni v Revúcej zažilo Slovensko minulý piatok ďalšiu dosiaľ nebývalú smutnú udalosť, ktorá si vyžiadala sedem ľudských životov. Šťastím v nešťastí bolo, že k výbuchu plynu v jednom z prešovských vežiakov došlo v pracovný deň krátko po poludní. Keby sa to stalo večer či cez noc, došlo by zrejme k ešte väčšej tragédii.

08.12.2019 20:00
debata (14)

Bezprostrednú reakciu premiéra Petra Pellegriniho a jeho vlády, ktorá na účet mesta Prešov uvoľnila milión eur s prísľubom, že ak si to bude situácia vyžadovať, pošle ďalšie peniaze, treba uvítať. Takisto ako iniciatívu občanov, združení či cirkví, ktoré posielajú finančné príspevky na pomoc postihnutým rodinám.

Inou otázkou aj pre vyšetrovacie orgány ostáva, či sa veľkému nešťastiu nedalo zabrániť. Mimoriadne závažná je skutočnosť, že viacero stavebných a technických riešení paneláka, v ktorom došlo k výbuchu, bolo v rozpore s predpismi už od roku 2017. Pri jeho úpravách sa porušili viaceré zásady, a hoci hasiči na to pri kontrolách upozorňovali, ich pripomienky ostávali bez ohlasu. Tepelná izolácia budov je síce progresívna vec, ale ak sa z úsporných dôvodov neberú do úvahy bezpečnostné hľadiská, nemusí byť prínosom. Skôr naopak.

Prípad zhoreného paneláka na Mukačevskej ulici v Prešove nemusí byť ojedinelý. Množstvo zaparkovaných áut v prvých hodinách po výbuchu výrazne komplikovalo zásah profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Takéto problémy majú na svojich sídliskách takmer všetky mestá. Vie sa o tom už dlhé roky, no konkrétne riešenia sa neustále odkladajú. Nuž, páni primátori asi v panelákoch nebývajú.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #plyn #Prešov #Panelák