Kočner na tom zlom zozname

Na Medzinárodný deň ľudských práv prevzali z rúk švédskeho kráľa Nobelove ceny významné osobnosti svetovej vedy a literatúry.

11.12.2019 20:00
debata (7)

V ten istý deň uverejnilo americké ministerstvo financií zaktualizovaný Magnitského zoznam, pomenovaný po ruskom opozičnom právnikovi Sergejovi Magnitskom, ktorý zomrel za nevyjasnených okolností vo väzení.

Zákonom z roku 2016 dostala vláda USA oprávnenie s celosvetovou platnosťou sankcionovať tých, čo hrubým spôsobom porušili ľudské práva alebo sa dopustili korupčného zločinu. Zmrazia im bankové kontá, zakážu podnikať s americkými firmami a vstup na územie Spojených štátov.

Na zozname ocenených v Štokholme nebol nik zo Slovenska, žiaľ, na tom druhom áno. Pribudlo tam meno občana našej republiky, druhého z členských krajín Európskej únie. Po podvodníkovi väčšieho kalibru z Pobaltia sa v klietke hanby ocitol Marian Kočner a s ním pol tucta spoločností, ktoré vlastní či kontroluje.

Legislatívni puristi sa môžu ohradzovať – a kde je prezumpcia neviny? Dostať sa na Magnitského zoznam je však v prvom rade politická záležitosť, hoci s právnymi a finančnými dôsledkami. Kočner, ktorý momentálne čaká vo väzbe na súd, čelí obžalobám z účasti na vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, figuruje i v ďalších kauzách. V súvislosti s prípadom falšovania zmeniek TV Markíza už prebieha hlavné pojednávanie, mimochodom, tu išlo aj o americký majetok.

Ukazuje sa, že Kočner má toho na rováši viac než dosť. Preto aj keď ešte neboli vyrieknuté verdikty, netreba sa čudovať opatreniu vlády USA, po ktorom budú zrejme nasledovať obdobné aj inde.

Dúfajme, že sa na Magnitského zozname už ďalší Slovák neobjaví. Iste by nás viac potešilo, keby sme mali nových laureátov Nobelovej ceny.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena #Marian Kočner #Sergej Magnitskij #Magnitského zoznam #zmenky TV Markíza