Baranidlo Blaha

Ľuboš Blaha je ukážkovým príkladom toho, ako môže dopadnúť intelektuál, ktorému zachutí moc. Nie je prvý ani posledný, kto podľahol jej nástrahám a sám seba zapredal.

12.12.2019 19:00
debata (45)

Keď zhruba pred 10 rokmi vydal knihu Späť k Marxovi, tak sa zdalo, že tu vyrástol talentovaný autor, ktorý sa na veci nebojí pozrieť inou optikou, ako bol dovtedy prevládajúci pravicový kánon. Lenže od problematiky sociálnej spravodlivosti sa postupne prepracoval až k nenávistným statusom na sociálnych sieťach, kde hojne šíri nepravdy, len aby sa zapáčil publiku.

Dokiaľ v nich rozoberal problémy súdruhov na Kube a vo Venezuele, človek nad tým iba mávol rukou. Lacný populizmus je typický pre týchto „revolucionárov“, ktorí hlasno bojujú za svetovú revolúciu, no privierajú oči nad neprávosťami, ktoré sa dejú priamo v ich okolí.

Lenže mladý marxista Blaha sa postupne začal meniť na nechutného konšpirátora, ktorý sa úplne odtrhol z reťaze. Spočiatku to bola jeho vlastná iniciatíva, no po tom, čo v Smere zistili, že ho môžu použiť ako baranidlo, ktorým si prerazia cestu k extrému, začali jeho aktivity priamo podporovať. Dnes je Facebook zamorený jeho nenávistnými statusmi proti „liberálnym fašistom“, „slniečkarom“, sorosovcom, a čo je najhoršie, ľudia ich ďalej šíria po sociálnych sieťach.

Mladý marxista Blaha sa postupne začal meniť na nechutného konšpirátora, ktorý sa úplne odtrhol z reťaze. Spočiatku to bola jeho vlastná iniciatíva, no po tom, čo v Smere zistili, že ho môžu použiť ako baranidlo, ktorým si prerazia cestu k extrému, začali jeho aktivity priamo podporovať.

Napríklad slovné spojenie „liberálny fašizmus“, je z politologického hľadiska úplný nezmysel, niečo ako „kyslý cukor“, pretože liberalizmus je v priamom protiklade k fašizmu. To však autorovi niekoľkých politologických kníh zjavne nebráni, aby ním častoval svojich oponentov, ktorých chce takto negatívne nálepkovať. A tak sa tento oxymoron, ktorý si pred časom nik nevedel ani len predstaviť, stal bežnou súčasťou diskusií a prebrali ho od neho aj ostatní konšpirátori.

Blaha sa pohybuje na tenkom ľade, no dáva si pozor, aby neskĺzol na úroveň kotlebovcov. Pred prezidentskými voľbami však zaútočil na Zuzanu Čaputovú, ktorá dostala tzv. Goldmanovu cenu za svoj aktivistický postoj pri kauze Pezinská skládka. Nebol to vyslovene antisemitský útok, no tým, že podprahovo spojil židovský pôvod donorov s finančným ocenením, ktoré Čaputová získala, sa mu podarilo vyvolať antisemitský resentiment. Čo iné sledoval, keď v texte k videu napísal, že Čaputová je financovaná zo Spojených štátov z peňazí Goldmanovej nadácie, ktorá „šíri hodnoty globálneho liberalizmu a skrýva sa za ekológiu“?

Keď pred pár dňami v jednom zo svojich videí počastoval prokurátora, ktorý si „dovolil“ obviniť Roberta Fica z podnecovania rasovej nenávisti, výrazmi ako „sopliak“, tak členom predsedníctva Slovenskej akadémie vied s ich zamestnancom došla trpezlivosť. SAV sa striktne dištancovala od statusov na jeho sociálnych sieťach a navrhla mu, aby zvážil svoje ďalšie pôsobenie v Ústave politických vied SAV, pretože svojimi vystúpeniami vážne poškodzuje renomé SAV.

Nuž na každého raz dôjde, aj na demagóga a oportunistu, hoci sa tvári ako kovaný ľavičiar.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Smer #Ľuboš Blaha