Kočner a Zsuzsová: Slučka sa zaťahuje

V našej novodobej histórii sú svetlé okamihy, na ktoré môžeme byť právom hrdí – či už je to nežná revolúcia, pád Mečiara v r. 1998, alebo náš vstup do EÚ v r. 2004. Dokázali sme zvrhnúť totalitu, autoritárskeho vládcu a napokon sme sa stali súčasťou elitného klubu.

20.01.2020 19:10
debata (17)

A potom sú tu udalosti, ktoré zanechali trvalú jazvu na tvári Slovenska – ako napríklad únos Michala Kováča ml. v r. 1995 či vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v r. 2018.

Hoci tie negatívne veci by sme možno najradšej vytesnili z pamäti, nejde to. Tie skutky sa stali a našou jedinou nádejou zostáva, že budú vyšetrené a spravodlivo potrestané.

Rok 2020 sa tak do slovenských dejín zapíše nielen ako rok volieb, ale aj ako rok, keď sa začal súd s obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Zostáva veriť, že spravodlivosť „si nedá opäť načas“, ako v prípade zavlečenia Kováča ml. do Rakúska, ale v tomto prípade budeme môcť skonštatovať, že konečne zvíťazila.

Hoci proces trvá len pár dní, na povrch už vyplávalo množstvo špiny. Dozvedeli sme sa, že v ten v osudný večer vo Veľkej Mači strieľal Miroslav Marček, ktorý sa k činu priznal. Už predtým sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý objednávku vraždy novinára sprostredkoval, a už si odpykáva trest. Andruskó potvrdil, že objednávateľom vraždy bol Kočner, dokonca jeho hlas počul priamo v Zsuzsovej telefóne. Potvrdil aj to, že fotografie Jána Kuciaka, ktoré mu ukázala Zsuzsová pred vraždou, sú identické s tými, ktoré pochádzajú z USB kľúča, ktorý polícia našla v Kočnerovom dome, čo môže byť v procese kľúčové.

Andruskó od Zsuzsovej vedel aj o Kočnerových kontaktoch na vysokopostavených politikov vrátane Fica, Kaliňáka či Počiatka. V súdenej sieni zazneli aj mená Norberta Bödöra, Ladislava Bašternáka či Borisa Kollára, ktoré dopĺňajú mozaiku Kočnerovho sveta. Ukazujú sa prepojenia a väzby, ktoré mu umožnili obratne kľučkovať medzi zákonmi.

Z výpovedí svedkov si môžeme postupne poskladať príbeh o človeku, ktorý uveril tomu, že môže všetko, pretože si myslel, že vďaka sieti kontaktov je absolútne beztrestný.

Z výpovedí svedkov si tak postupne môžeme poskladať príbeh o človeku, ktorý uveril tomu, že môže všetko, pretože si myslel, že vďaka sieti kontaktov je absolútne beztrestný.

Včera pred súdom vypovedali aj dvaja oligarchovia. Hoci nič také, čo by znamenalo zásadný posun v celej kauze, nepovedali, Norbert Bödör sa pokúsil zbaviť nálepky Kočnerovho „asistenta“. Vo svojej výpovedi poprel, že by sa podieľal na financovaní sledovania novinárov a vyhlásil, že Peter Tóth pred súdom klamal.

Jaroslav Haščák si sa zas potreboval v slovníkoch naštudovať, čo mu Kočner prostredníctvom vulgárnej SMS chcel vlastne povedať. Keby to všetko nebolo také smutné, bolo by to až smiešne…

Hoci Zsuzsová a Kočner všetku vinu odmietajú, slučka okolo nich sa pomaličky zaťahuje. Ľudia, ktorí boli schopní úplne všetkého, no zoči-voči rodičom zavraždených mladých ľudí nie sú schopní priznať vlastnú vinu, pred spravodlivosťou neujdú. Pravda raz vyjde najavo. Otázne zostáva, koho ešte stiahnu so sebou.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Jaroslav Haščák #Norbert Bödör #megaproces s Kuciakovými vrahmi