Lídri v tieni Damoklovo meča

Tesno, veru pretesno to podľa najnovších prieskumov verejnej mienky vyzerá okolo osudnej päťpercentnej latky, cez ktorú môžu, no nemusia preskočiť do budúceho parlamentu viaceré politické strany.

23.01.2020 20:00
debata (6)

Husto to vyzerá nad ňou, kde sa tlačí SaS, Sme rodina, SNS a KDH, aj pod ňou, lebo tam prešľapujú na mieste dve maďarské koalície a Dobrá voľba.

Bolo by naivné si myslieť, že sa všetky ocitnú v Národnej rade. Z dvojice Most-Híd a Maďarská komunitná spolupatričnosť môže s aktívnou účasťou v legislatívnom pilieri moci v nasledujúcom období počítať iba jedna, no najskôr ani jedna, lebo sa navzájom vylučujú.

Druckerovci by museli vo vysvetľovacej kampani ešte riadne zabrať, ak chcú presvedčiť tých politikou sklamaných ľudí, aby dali svoj hlas práve im, a nie Smeru či harabinovcom.

Ľahké to nebudú mať ani strany hojdajúce sa nad vstupnou klauzulou. Ide o hodnotovo príbuzné pravicové subjekty. SaS sa síce označuje za liberálnu, no skutoční priaznivci tejto orientácie sa zrejme viac vidia v liberálno-centristickom dvojzáprahu PS/Spolu.

Národniari sa od ostatných konzervatívcov líšia tým, že majú dvojnásobný podiel na vládnutí so Smerom, hoci najnovšie sa Andrej Danko tvrdo dištancuje od Petra Pellegriniho (antipatie sú obojstranné).

Ale rozoznať názorové a programové priority medzi Alojzom Hlinom, Borisom Kollárom či Igorom Matovičom, ktorý k OĽaNO pribral menšie kresťanské zoskupenia, dokáže hádam len pánboh. Takže si budú naďalej navzájom kradnúť potenciálnych voličov, ak sa im nepodarí osloviť tých, čo zatiaľ nie sú presvedčení o zmysle ísť v deň D k volebným schránkam.

Šťastie sa napokon, ako obyčajne, obráti na tých, čo dosiahnu podľa posledných uverejniteľných prieskumov väčšiu šancu na úspech. Dovtedy bude nad týmito stranami visieť veľký otáznik a nad ich lídrami Damoklov meč.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Smer #OĽaNO #Boris Kollár #Andrej Danko #Peter Pellegrini #Dobrá voľba #SASKA