Prezidentke sa núka reálnejší scenár

Politici sa akosi nadmerne zaoberajú veľmi teoretickou otázkou, čo by sa stalo, keby voľby vyhrala ĽS NS. Namiesto takého katastrofického scenára sa reálnejšie ponúka iná situácia.

27.01.2020 20:00
debata (18)

Pred voľbami alebo tesne po nich aktuálne trestné stíhanie Andreja Kisku môže prerásť do bodu, keď ho prokurátor priamo obžaluje z daňového podvodu.

Podľa viacerých prieskumov verejnej mienky strana Za ľudí vedie o štvrť konskej hlavy pred ostatnými, s ktorými chce vytvoriť budúcu koalíciu. Keby sa Smeru nepodarilo získať po 29. februári väčšinu poslancov, tak by asi prezidentka mala poveriť zostavením vlády práve predsedu strany Za ľudí.

Bolo by to logické, ale Zuzana Čaputová k tomuto riešeniu nemusí prikročiť. Zrejme by išlo o medzinárodnú blamáž, keby dezignovaný premiér namiesto rokovania o zostavení nového kabinetu chodil na súd ako na klavír.

V relácii TV Markíza sa však súčasná hlava štátu vyjadrila jednoznačne. Kiska by sa v takom prípade mal rozlúčiť s myšlienkou, že by sa stal predsedom vlády. Pomerne otvorene sa k daňovej kauze exprezidenta opakovane vyslovil šéf OĽaNO Igor Matovič a s kritickým podtónom aj líder koalície PS/Spolu Michal Truban.

Tieto dve, či presnejšie tri subjekty by mali tvoriť so stranou Za ľudí jadro budúcej koalície. Nie je totiž isté, či sa do parlamentu dostane aj KDH a ak áno, vzhľadom na nízky počet mandátov by hralo vo vládnom koncerte až piate husle.

Podobne sa Čaputová vyslovila i ohľadom rezortu vnútra. Ak Kisku oficiálne obžalujú, nepripadne jeho strane. Jej podpredsedníčka Veronika Remišová by sa musela poobzerať po inom kresle, pred rokom ešte ako poslankyňa za OĽaNO prejavovala záujem o ministerstvo zahraničných vecí.

Ostáva veriť, že prezidentka výhrady voči svojmu predchodcovi myslí vážne a že teraz nechce iba nahnať hlasy strane, z ktorej vzišla – Progresívnemu Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #daňový podvod #KDH #Smer #Andrej Kiska #Igor Matovič #Veronika Remišová