Opozičný problém menom Igor Matovič

„Houston, máme problém!“ Pri čítaní výsledkov exkluzívneho prieskumu, ktorý pre denník Pravda vypracovala agentúra Polis Slovakia, sa možno viacerým vybaví táto legendárna veta.

05.02.2020 16:10
debata (33)

V tomto prípade však nejde o posádku Apolla 13, ale o slovenskú opozíciu. A tým problémom je Igor Matovič, ktorý poskočil na druhé miesto so ziskom 12 percent. Už januárový prieskum Polisu naznačil, že preferencie OĽaNO rastú. Vtedy sa mu podarilo preskočiť kiskovcov len o desatiny percenta, no trend bol zrejmý.

Vzhľadom na ostrú a údernú kampaň namierenú predovšetkým proti Smeru sa Matovičovi podarilo presvedčiť váhajúcich voličov opozície, že jedine on je zárukou, že s Ficom a spol. nebude v žiadnom prípade „kolaborovať“. A keďže 80 až 90 percent priaznivciov opozície si ani v prípade politického patu po voľbách neželá koalíciu so Smerom, trafil klinček po hlavičke.

Predseda OĽaNO však zároveň pochopil, že v neprehľadnom opozičnom mori, kde pláva množstvo strán a staničiek bojujúcich o toho istého voliča, je najdôležitejšie odlíšiť sa. Preto nešetrí ani zvyšok opozície a útočí na všetkých – Andrejom Kiskom počnúc a Michalom Trubanom končiac. Ako „samostatne hospodáriaci politik“, ktorý sa nepridal k paktu o neútočení, si to môže dovoliť, a tak sa snaží vyhraniť voči ostatnej opozícii.

Líder OĽaNO sám osebe predstavuje problém a v prípade, že by mal zostaviť vládu, tak ešte väčší problém bude mať opozícia. Je všetko iné, iba nie politik. Je to aktivista, komik bojujúci proti mainstreamu, preto ho niektorí zbožňujú a zároveň iní nenávidia. Matovič je o sebe presvedčený, že stelesňuje pravdu a spravodlivosť. No zo všetkého najviac túži po sláve, chce byť videný a počutý. Lenže ten, kto robí permanentnú revolúciu, nemôže vládnuť.

Pri presadzovaní tejto taktiky využíva čokoľvek, len aby sa votrel do priazne voliča. Anketa s jedenástimi otázkami, ktorú predstavil cez víkend, je bohapustý populizmus. Podmieniť vznik vlády internetovým hlasovaním, ktoré nemá legitimitu, je absolútny nonsens.

Sám veľmi dobre vie, akému „záujmu“ sa na Slovensku teší inštitút referenda, no napriek tomu ho chce využiť. Viaceré otázky sú vyložený nezmysel. Ľudia na ne zabudnú, ale každý si zapamätá, že Matovič im dal šancu vybrať si.

Ako sme však mali možnosť vidieť v nedeľnej relácii O 5 minút 12, niekedy zájde ešte ďalej. Nadbiehaním ĽS NS sa však dostáva na tenký ľad. Na jednej strane sa mu takýmto spôsobom zjavne darí osloviť tých, čo by to vari aj „hodili“ Marianovi Kotlebovi, no pri svojom bezbrehom populizme sa mu poľahky môže stať, že si ani nevšimne, ako prekročil nebezpečnú hranicu a začne sa správať aj rozprávať ako Kotleba. Potom už bude neskoro…

Líder OĽaNO sám osebe predstavuje problém a v prípade, že by mal zostaviť vládu, tak ešte väčší problém bude mať opozícia. Pretože on je všetko iné, iba nie politik. Je to aktivista, komik bojujúci proti mainstreamu, čosi ako niekdajší taliansky herec Beppe Grillo, čo prestúpil do vysokej politiky, v slovenskom vydaní. Preto ho niektorí ľudia zbožňujú a zároveň iní nenávidia.

Matovič je o sebe presvedčený, že stelesňuje pravdu a spravodlivosť. No zo všetkého najviac túži po sláve, chce byť videný a počutý. Lenže ten, kto robí permanentnú revolúciu, nemôže vládnuť.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Polis #OĽaNO #Andrej Kiska #Marian Kotleba #Igor Matovič #Michal Truban #Beppe Grillo