Na trhu predvolebných senzácií

Vrcholiaca predvolebná kampaň cez víkend neobišla ani Centrálne trhovisko v Bratislave. Bez toho, aby sme narušili zákon zakazujúci od soboty uverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky, pozornejší trhovníci a ich zákazníci si vari urobili určitý predobraz o možných výsledkoch parlamentných volieb prinajmenšom v hlavnom meste.

16.02.2020 19:30
debata (13)

„Prosím si jeden langoš aj so syrom,“ pýta si starší pán pred stánkom s dobrotami a hneď dodá: „Čo poviete na ten trinásty dôchodok? Áno, milá moja, pridajte mi aj cesnak.“ Dáma v zimnom kabáte sa zase zeleninárke zdôveruje: „Váhala som medzi OĽaNO a Za ľudí, no videli ste na internete tú nahrávku o Kiskových pozemkoch? Škandál!“

V ústrednej uličke ponúkali volebné plagátiky a iné drobné podarúnky všetky relatívne väčšie opozičné strany. „To video spod Tatier bolo divadielkom s veľmi zlými hercami,“ opakoval aktivista v stredných rokoch doslova svojho lídra.

„Tu musia nastať radikálne zmeny! Všetkých treba poslať do basy!“ prekričal ho o čosi mladší nadšenec z PS/Spolu. „Vy ste taký slušný,“ priznáva sa babička pri kiosku Dobrej voľby miestnemu starostovi, „keby sa dali krúžkovať kandidáti z rozličných strán, tak máte môj hlas…“

O necelé dva týždne sa nám bude ponúkať všeličo. Môžeme si vyberať iba jednu politickú stranu. Tak aspoň na jej kandidačnej listine krúžkujme nielen so srdcom, ale najmä s rozumom.

Na Centrálnom sa ešte nehovorilo o ďalšom poznávacom zájazde Igora Matoviča po stredomorských destináciách, tentoraz na Cypre. Na rozdiel od toho prvého do Cannes, kde demaskoval letné sídlo dvojnásobného exministra Jána Počiatka, najnovší propagandistický útok na Smer mu celkom nevyšiel. Skôr Jaroslav Haščák by mal čo vysvetľovať ohľadom dobrého tucta objavených schránkových firiem Penty v Limassole.

Napriek tomu by voličov iste zaujímalo viac ako to, či bola kola Roberta Fica na stretnutí s Haščákom na Vazovovej ulici dostatočne chladená, prečo svoj pôvodne spravodlivý boj proti bezprácnym ziskom súkromných zdravotných poisťovní vrátane tej, čo patrí Pente, pred rokmi tak rýchlo a záhadne ukončil.

Nielen ĽS NS disponuje gardistickým jadrom. Aj iné strany by sa mali zbaviť svojich záťaží. Ba dokonca aj lídrov, medzi ktorými nájdeme daňových podvodníkov, bývalých spolupracovníkov mafiánov, funkcionárov zaniknutých skorumpovaných strán či donedávna podnikateľov, ktorí nečistým spôsobom profitovali na eurofondoch. Alebo pravidelných spolubesedníkov s Marianom Kočnerom aj z SaS – na lavičke v parku či na raňajkách, ako v nedeľňajšej televíznej debate priznala europoslankyňa za túto stranu Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Asi sa ťažko dajú politici typu sulíkovcov, kiskovcov, beblavovcov, kollárovcov či staromilci zo Smeru a z SNS presvedčiť, že už v politike naplnili svoje životné poslanie a bolo by najlepšie odísť do penzie. Nová Národná rada by im mohla za to schváliť i tri trináste dôchodky. Ale nech so sebou vezmú aj svojich kamarátov zo kšeftárskej brandže. Len nech tu už neškodia.

O necelé dva týždne sa nám bude vo volebných miestnostiach ponúkať všeličo. Pretože súčasný zákon neumožňuje, čo si priala babička z trhoviska na Miletičovej ulici, môžeme si vyberať iba jednu politickú stranu. Tak aspoň na jej kandidačnej listine krúžkujme nielen so srdcom, ale najmä s rozumom.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Robert Fico #Penta #Smer #Andrej Kiska #Igor Matovič #Jaroslav Haščák #Za ľudí #Centrálne trhovisko