Moskovské straty a nálezy

"Veľmi, veľmi si želáme, aby ste vyhrali.“ S týmito slovami v máji 1998 Boris Jeľcin vyprevádzal z Kremľa Vladimíra Mečiara. Niekdajší slovenský premiér, preslávený okrídlenou vetou "Ak nás nevezmú na Západ, obrátime sa na Východ,“ si prišiel po pomazanie od prvého ruského prezidenta rovných 120 dní pred parlamentnými voľbami.

25.02.2020 20:00
debata (25)

Ak si aj Mečiar vzal za vzor prvého robotníckeho prezidenta Československa Klementa Gottwalda, ktorý ešte ako komunistický poslanec za prvej republiky buržoáznym kolegom v Národnom zhromaždení vykričal, že sa do Moskvy chodí učiť, ako im zakrútiť krk, tak u neho už ruské kúzlo nezabralo.

Obľúbenec Moskvy v septembri 1998 síce voľby ešte naposledy tesne vyhral, ale vládu už nezostavil. Jeho planá nádej, že historicky kladný vzťah mnohých Slovákov k Rusku pomôže prekryť dopyt po zmene, ktorý dozrel po sklamaní z rokov mečiarizmu, sa nenávratne rozplynula.

Ak teraz cestuje premiér Peter Pellegrini opäť do Moskvy, a to nie štyri mesiace, ale iba tri dni pred voľbami, v posledný deň kampane, ktorej finiš mu navyše poznačila choroba, potom ho trápne sklamanie sotva môže minúť.

Ak by aj získal zopár desatín percentuálnych bodov od voličov najzarytejších rusofilných politikov, ktorí sa oprávnene obávajú, že ich hlasy prepadnú, tak u iných zase priehľadnou účelovosťou svojej moskovskej cesty oveľa viac stratí.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Boris Jeľcin #Vladimír Mečiar #Peter Pellegrini #Klement Gottwald #rusofil