13. dôchodok a iné

Slová Igora Matoviča, že kvôli koronavírusu by sa mohlo posunúť vyplácanie 13. dôchodkov, sa u mnohých stretli s negatívnou reakciou. Premiér však iba reagoval na hroziaci ekonomický prepad, ktorý Slovensku hrozí v dôsledku „koronakrízy“.

24.03.2020 19:00
debata (82)

Už teraz sú zatvorené štyri automobilky, ktoré tvoria zhruba 13 percent slovenského HDP. Ak zostane zatvorená väčšina podnikov dlhšie ako dva mesiace, tak podľa analytikov priemyselná výroba klesne o 20 až 30 percent, tržby maloobchodu o 40 percent a najhoršie sa kríza prejaví pri reštauráciách a hoteloch, ktoré sa prepadnú až o štyri pätiny. To bude mať fatálny dosah na výber daní, a teda štát nebude mať dosť prostriedkov ani na vyplácanie „bežných“ dôchodkov, nieto na 13. dôchodky či Kollárove sociálne byty. Zjednodušene povedané, keď nebudeme mať na chlieb, nekúpime si krevety a ustrice…

Pokiaľ ide o hroziaci ekonomický prepad, premiér má pravdu, šeredne sa však mýli, ak si myslí, že ľudia by sami od seba pochopili, keby sa v danej situácii posunuli 13. dôchodky o rok či dva. Bude im to musieť jasne a zrozumiteľne vysvetliť, pričom aj on, aj ministri to budú musieť niekoľkokrát zopakovať.

Ľudia pochopia (ak sa im to správne vysvetlí), prečo možno nedostanú 13. dôchodok, no keď sa niekto krízu pokúsi zneužiť na okresanie sociálnych štandardov, tak je viac ako isté, že to dotyčnému spočítajú.

Vzhľadom na chaotickú a značne vyčerpávajúcu tlačovku, na ktorej predstavoval nové opatrenia prijaté na pondelkovom ústrednom krízovom štábe, bude musieť rozhodne zmeniť štýl komunikácie, lebo mnohí sa v jeho slovách „stratili“.

Aby sa však predišlo najhoršiemu, vláda by mala čím skôr predstaviť balíček opatrení, ktorým chce zmierniť dosahy krízy. O pár mesiacov, keď budú desiatky tisíc ľudí bez práce, už bude neskoro…

Vláda by preto urýchlene mala pripraviť daňové stimuly, a to najmä pre malých a stredných podnikateľov. Tí sa, na rozdiel od nadnárodných firiem, ktoré dostanú určitú pomoc od svojich „matiek“, môžu spoliehať iba na slovenské inštitúcie. Bez nej skrachujú.

Pomoc však nepotrebujú iba podnikatelia, ale aj zamestnanci. Pretože ak klesne ich kúpna sila, položí to celú ekonomiku. V mnohých západných krajinách preto vlády už prisľúbili, že firmám pokryjú 70 až 80 percent platov zamestnancov, ktorých neprepustia. Takýmto spôsobom chcú odvrátiť hroziacu recesiu. Aby sme sa „neutopili“ v mori exekúcií, dočasne ich treba zastaviť a rovnako je nutné dočasne zrušiť povinnosť splácať hypotéky.

Namiesto spomínaných opatrení sa však SaS pokúša zneužiť kritickú situáciu a do legislatívy chce prepašovať veci, z ktorých sú mnohé viac ako sporné. Občianske združenie Pracujúca chudoba už upozornilo, že SaS „v rámci kilečka medzi ne prepašovala aj zmeny v Zákonníku práce, ktoré hrubo poškodia zamestnancov: napríklad rozviazanie rúk agentúram, zníženie pracovnoprávnej ochrany cez dohody a zníženie sankcie pre podnikateľov za protiprávne výpovede“.

Ľudia pochopia (ak sa im to správne vysvetlí), prečo možno nedostanú 13. dôchodok, no keď sa niekto krízu pokúsi zneužiť na okresanie sociálnych štandardov, tak je viac ako isté, že to dotyčnému spočítajú.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #protikrízové opatrenia #koronavírus #ekonomické opatrenia