Bernolák inak hovoril

Podľa lingvistov reč nového premiéra má ďaleko od bernolákovčiny, ktorou hovorili intelektuáli z Učeného tovarišstva.

27.03.2020 20:00
debata (49)

Niektorí pripomínajú, že keď je už desať rokov vo vysokej politike, tak sa mal pri troške úsilia naučiť spisovný jazyk. Iste, pôsobili tu takí, ktorým to tiež nešlo. Lenže Karel Bacílek a Vasil Biľak neboli pôvodom Slováci.

Napriek tomu v prejavoch Igora Matoviča nájdeme i kúsok literárnej poetiky. Spomedzi lexikálnych figúr najradšej používa anaforu – opakovanie slov na začiatku veršov, resp. odsekov. Deň čo deň na tlačovkách každú myšlienku, ktorej sa dopustí, či každú odpoveď novinárom začína povzdychom, aký chaos zdedil po predchádzajúcej vlá­de.

Pritom tá jeho dosiahla vraj historický úspech, keď sa vo štvrtok potvrdilo až 43 nových prípadov nákazy koronavírusom. V deň, keď nastupovala k moci, to bolo iba 41! Docielil to vďaka rozšírenému testovaniu podozrivých z ochorenia COVID-19.

Peter Pellegrini asi urobil chybu, keď hneď nespustil masové testovanie tých, ktorí to vtedy vyžadovali. Lenže to by sme už mali naozaj prázdne sklady. Mimochodom, všetok zdravotnícky materiál, čo prišiel za posledný týždeň zo zahraničia na Slovensko, vyrokovala „stará“ vláda. Aj tých 150-tisíc genetických testov, o ktoré jej nasledovníčka neprejavila záujem, a tak nechtiac poskytla bratskú pomoc českému národu, ktorý si dodávku z Číny bleskovo prevzal.

Matovič je jedinečný nielen pri vyslovovaní mäkkých spoluhlások, ale aj vo výbere slov. Nikoho iného z jeho vlády sme zatiaľ nepočuli lamentovať nad tými pred nimi. Predseda parlamentu Boris Kollár dokonca Pellegrinimu opakovane poďakoval za to, čo urobil v boji proti zákernému vírusu. V premiérovej slovnej zásobe sa však termín „vďaka“ nevyskytuje.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #Igor Matovič #Boris Kollár #Peter Pellegrini #koronavírus #mäkké spoluhlásky #Anton Bernolák