Vypínač Matovič

Nájsť správny balans medzi ochranou ľudských životov a udržaním ekonomiky je nesmierne ťažké. Ak by sme pandémiu zadržiavali za každú cenu, úplne by skolabovala ekonomika. Ak by sme všetko ponechali osudu a spoliehali sa na „budovanie kolektívnej imunity“, v podstate by sme obetovali ľudské životy na oltár hospodárstva. Oba extrémy sú zlé.

01.04.2020 19:00
debata (67)

Nápad, s ktorým vyrukoval Igor Matovič, že stačí celé Slovensko na dva-tri týždne úplne „vypnúť“ a bude po probléme, vyzerá ako prvoaprílový žart. Hoci táto predstava je nesmierne naivná, on to zjavne myslí úplne vážne. Síce nemá konkrétnu predstavu, ako by krajina v tomto režime mala fungovať, nerobí mu však problém siahodlho o tom rozprávať na tlačovkách. Matovič sa rád počúva.

Treba povedať, že takéto opatrenie by bolo namieste, pokiaľ by u nás prudko rástol počet nakazených. Slovensko však prijalo relatívne rýchlo viaceré opatrenia, ktoré šírenie koronavírusu výrazne spomalili. Ľudia ich dodržujú, vďaka čomu máme aj veľmi málo nakazených a minimum obetí. Preto u nás nehrozí taliansky ani americký scenár.

Navyše, sme malá krajina v strede Európy s otvorenou ekonomikou. Pokiaľ by rovnaké opatrenia neprijali aj susedné krajiny, prípadne celá EÚ, je viac ako pravdepodobné, že koronavírus by sa k nám skôr či neskôr vrátil. Je veľmi naivné myslieť si, že Slovensko môže byť akýmsi malým „ostrovčekom nádeje“ v mori koronavírusu.

Je však viac ako isté, že trojtýždňový blackout (v danom prípade by bolo vhodnejšie hovoriť skôr o lockdowne čiže uzamknutí) by ekonomiku medzičasom zrazil úplne na kolená.

Namiesto chlapáckych vyhlásení, že s vírusom je možné urobiť „krátky proces ako vo Wu-chane“, by mal Matovič radšej chvíľu mlčať. Poradiť sa s kompetentnými a predstúpiť pred národ s premysleným plánom, ako chce vláda ďalej s pandémiou bojovať. Je to tak veľa?

Na rozdiel od Číny, ktorá takýmto spôsobom uzavrela jednu oblasť, no zvyšok krajiny ďalej fungoval, si len ťažko možno predstaviť, ako by uzamknutie fungovalo u nás. Kto by zásoboval obyvateľstvo, zabezpečil odvoz odpadu a liečenie akútne chorých? Na žiadnu z týchto otázok Matovič neposkytol odpoveď.

Zato sme sa však dozvedeli, že toto opatrenie by muselo byť prijaté na základe širokého konsenzu. To si však Matovič zasa predstavuje veľmi svojsky. Prieskum verejnej mienky rozhodne nemožno považovať za „hlas ľudu“. Ak podľa ústavy nemožno v referende rozhodovať o otázkach týkajúcich sa ľudských práv a rozpočtu, tak tobôž nemôže 5-tisíc ľudí v prieskume verejnej mienky rozhodnúť o tom, či má byť v krajine de facto vyhlásený výnimočný stav. Tu sa opäť ukazuje Matovičova posadnutosť referendami a priamou demokraciou, čo raz môže spôsobiť vážny problém.

Okrem toho, Matovič, ako už veľakrát predtým, si protirečí. Len od pondelka sú otvorené ďalšie obchody a s postupným uvoľňovaním rátajú aj viaceré veľké firmy. Napríklad Kia chce spustiť výrobu už od 6. apríla.

Namiesto chlapáckych vyhlásení, že s vírusom je možné urobiť „krátky proces ako vo Wu-chane“, by mal Matovič radšej chvíľu mlčať. Poradiť sa s kompetentnými a predstúpiť pred národ s premysleným plánom, ako chce vláda ďalej s pandémiou bojovať. Je to tak veľa?

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #blackout #koronavírus