Veľká noc. A čo po nej?

Stačilo, aby Igor Matovič začal nahlas uvažovať o blackoute a v obchodoch to na konci minulého týždňa opäť vyzeralo, akoby mal nastať koniec sveta. Tým, že premiér ľudí straší, situáciu len zhoršuje. Strach je to posledné, čo v týchto ťažkých časoch potrebujú. Aj bez toho majú dosť obáv o vlastné životy.

06.04.2020 19:00
debata (123)

Matovič by mal preto viac vážiť slová. Možno si to uvedomil sám, možno mu to niekto pošepol, v každom prípade dokázal, že je schopný učiť sa. Pretože v nedeľu, keď zvolal konzílium, nechal hovoriť odborníkov a o vypínaní už nepadlo ani slovo. Aký to bol rozdiel počúvať exministerku Kalavskú, ktorá jasne a stručne povedala všetko podstatné, čo výrazne kontrastovalo s predchádzajúcimi premiérovými „nekonečnými tlačovkami“. A v podstate aj Matoviča, ktorý azda prvýkrát bol skúpy na slovo.

Navyše, Kalavskej príhovor bol prínosný aj z iného dôvodu: v situácii, keď už občania Slovenska preukázali, že k pandémii pristupujú zodpovedne, tak má väčší zmysel apelovať na to, aby v tom aj zotrvali, ako im opäť hroziť represiou.

Armáda a polícia vykonávajúca kontrolu na cestách rozhodne nepôsobí na ľudí upokojujúco. To by mali byť tie posledné nástroje, ktoré by mal štát použiť. Najmä v situácii, keď počet nakazených na COVID-19 u nás rastie len veľmi mierne a v súvislosti s týmto ochorením máme len dva prípady úmrtia.

Snaha obmedziť počas veľkonočných sviatkov pohyb osôb však má zmysel, pretože v tomto období dochádza vždy k „sťahovaniu národov“. Intenzívne kontakty medzi príbuznými a známymi sú priam ideálne na šírenie vírusu. Na druhej strane, väčšina prevádzok býva tak či tak zavretá, takže rozdiel či „vydržíme“ doma 2 alebo 6 dní, je skutočne minimálny. Navyše, ide o jasne ohraničený čas a ľudia túto informáciu dostanú vopred. Je lepšie teraz hamovať, ako potom banovať.

Igor Matovič je zjavne posadnutý predstavou, že sa mu raz a navždy podarí skoncovať „s tou hnusobou“ a do dejín sa zapíše ako premožiteľ koronavírusu. Aj preto minulý týždeň „blúznil“ o vypnutí celej krajiny. To je však zásadný omyl. Tak ako ľudia bojujú a umierajú na rakovinu, kardiovaskulárne ochorenia či „obyčajnú“ chrípku, budú bojovať a umierať aj na koronavírus. Jednoducho bude tu, aj keď pandémia pominie.

Po sviatkoch by tak možno, podobne ako to plánujú v Rakúsku (kde je podstatne viac nakazených) mohli postupne začať otvárať niektoré prevádzky a život by sa pomaly začal dostávať do bežných koľají. Samozrejme, pri dodržaní prísnych hygienických opatrení.

A tu narážame na problém. Igor Matovič je zjavne posadnutý predstavou, že sa mu raz a navždy podarí skoncovať „s tou hnusobou“ a do dejín sa zapíše ako premožiteľ koronavírusu. Aj preto minulý týždeň „blúznil“ o vypnutí celej krajiny.

To je však zásadný omyl. Tak ako ľudia bojujú a umierajú na rakovinu, kardiovaskulárne ochorenia či „obyčajnú“ chrípku, budú bojovať a umierať aj na koronavírus. Jednoducho bude tu, aj keď pandémia pominie. Čakať, kým bude k dispozícii vakcína na COVID-19 a držať dovtedy ľudí zatvorených doma, to by prinieslo oveľa viac škody ako osohu.

Tak ako v nedeľu Igora Matoviča „osvietilo“ a dal slovo aj ostatným, snáď časom prehodnotí aj svoj postoj k dlhodobému riešeniu koronakrízy. Represia je len prvý krok, po ktorom by nasledovali ďalšie – premyslenejšie opatrenia.

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Andrea Kalavská #koronavírus