Vitajte doma, premianti Európy!

Hádam niektorí z tých, čo sa po týždňoch nútene strávených v zahraničí tešili na návrat do vlasti, očakávali, že ich bude v piatok v Jarovciach vítať ktosi z ústavných činiteľov.

24.05.2020 18:00
debata (14)

Veď tam v utorok slávnostne vystupoval predseda vlády, vicepremiérka, ministri vnútra a zdravotníctva. Budeme tretia krajina, ukazoval Igor Matovič tri prsty na ruke, ktorá nasadí inteligentný spôsob karantény. Budeme premiantmi Európy a máme si k čomu gratulovať!

Avizovaná 15. hodina už dávno odbila, no naši politici sa nedostavili. Až večer poslali za seba náhradu z druhej ligy. Netušíme, ako to projektový manažér Ján Bučkuliak naprojektoval a zmanažoval, no systém nefungoval. Stále ukazoval jeden, dva, tri prstíky, vraj toľko úloh repatrianti nesplnili, tak čo teraz rebelujú. Na otázky novinárov, ktorí sa ich zastávali, dookola opakoval: „Veď to berte ľudsky…“

Áno, mýliť sa je ľudské. Ale ani on, ani nikto iný zainteresovaný z vlády si svoj omyl nepripustil. Po repatriantoch hľadali vinníkov vo firmách Apple a Google. Asi mali tú drzosť, že im okamžite nevydali súhlas na aplikáciu eKarantény.

Jednoducho, Matovičovo ubezpečovanie, že sa operačný systém spustí v piatok, bolo iba jeho zbožným prianím. Nemal však odvahu vo štvrtok či v piatok ráno vyhlásiť, žiaľ, zatiaľ to nejde. Asi sa všetci spoliehali na to, že keď renomované nadnárodné spoločnosti postavia pred hotovú vec, tak im ihneď vyhovejú.

Až v sobotu večer premiér oznámil, že domáca karanténa je spustená. Ale iba cez hraničný priechod Berg a len prostredníctvom Androidu. Pričom repatrianti, teda nie vláda, na seba berú riziko, lebo aplikáciu ešte Apple a Google neautorizovali.

Matovič mal v utorok pravdu iba v tom, keď tvrdil, že Nemecko ani Švajčiarsko taký inteligentný komunikačný systém nemajú. Tak to naozaj nie.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Apple #android #aplikácia #Jarovce #Igor Matovič #karanténa #premianti #Ján Bučkuliak #komunikačný systém