Vstanú noví bojovníci?

Hoci by sa dalo čakať, že spory vo vnútri koalície prispejú k štiepeniu vládnych strán, zatiaľ sa názorový kvas prejavuje skôr v opozícii. Je to prekvapivé, ale má to istú logiku.

27.05.2020 19:00
debata (14)

Keď Richard Sulík v r. 2010 priviedol do parlamentu dovtedy neznámeho Igora Matoviča, nik netušil, čo sa z neho časom vykľuje. Ktovie, šéf SaS možno svoj čin už trpko oľutoval… Podobných príbehov je však v našej politike viacero. V posledných voľbách sa na chrbte kotlebovcov zviezli traja členovia strany Kresťanská demokracia – Život a prosperita, ktorí v stredu oznámili, že opúšťajú poslanecký klub ĽS NS.

Poznáme to aj z prírody: invázne druhy musí vždy niekto doniesť. Keď sa dostanú do nového prostredia, veľmi rýchlo začnú ohrozovať a vytláčať pôvodnú faunu a flóru. Takto sa na Slovensku rozšíril napr. nebezpečný boľševník, zlatobyľ či ambrózia, s ktorými neustále zápasíme, no nevieme ich odtiaľto dostať. Sú agresívne a ľuďom spôsobujú zdravotné problémy.

Podobne je to aj v politike. Spomínaní traja konzervatívni politici by sami osebe nemali nikdy šancu zasadnúť do parlamentných lavíc, no vďaka kotlebovským „nosičom“ sa minimálne na štyri roky udomácnia v parlamente.

Tak ako invázne druhy negatívne ovplyvňujú a zásadne menia pôvodné druhové zloženie a v krátkom čase dokážu vytvoriť nové typy spoločenstiev, dá sa predpokladať, že aj spomínaní traja páni začnú presadzovať svoju agendu a vytvoria nový subjekt. Napokon, to, o čo im ide, jasne deklarujú na svojej webovej stránke: „Čo farár Kuffa hovorí teologicky, my chceme presadiť politicky.“

Hoci momentálne sú pre nich Záborská a Vašečka „liberálni odpadlíci“, je veľmi pravdepodobné, že skôr či neskôr nájdu k sebe cestu a možno aj spolu s momentálne „bezprizorným“ Podmanickým si založia vlastný poslanecký klub. To bude prvý krok k ich zviditeľneniu.

Či „vstanú noví bojovníci“, má v rukách najmä Matovič. No vzhľadom na to, že i Smer v uplynulých rokoch nadbiehal konzervatívnym náladám spoločnosti, môže časť týchto voličov osloviť aj Fico. Preteky o najväčšieho konzervatívca sa začali.

Následne, keď nastolia niektoré témy, ktoré sú pre nich kľúčové, ako napr. novela interrupčného zákona, tak len veľmi ťažko budú môcť byť zvyšní konzervatívci proti. „Kuffovci“ totiž nemajú nálepku pravicových extrémistov ako kotlebovci, hoci vo svojej podstate sú to tiež extrémisti, len trochu iného zafarbenia. V minulosti sa im zvyklo hovoriť „klérofašisti“. Tak či onak, ak zapustia korene v parlamente, tak sa ich len ťažko podarí odtiaľ dostať.

Ak neurobia nejakú zásadnú chybu, ktorá by im mohla zlomiť krk, tak sa môžu etablovať na politickej scéne ako nová „autentická“ konzervatívna strana. K tomu im môžu dopomôcť aj nepresvedčivé výkony Igora Matoviča, na ktorého ešte len čaká krst ohňom. Sklamaný volič, ak sa nevráti k Smeru, bude hľadať niečo ešte viac národnejšie a konzervatívnejšie. Ako ukázali prezidentské voľby, rezervoár týchto hlasov je obrovský.

Či „vstanú noví bojovníci“, má teda v rukách najmä Matovič. No vzhľadom na to, že i Smer v uplynulých rokoch nadbiehal konzervatívnym náladám spoločnosti, môže časť týchto voličov osloviť aj Fico. Preteky o najväčšieho konzervatívca sa začali.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Kuffa #ĽSNS #Tomáš Taraba