Neotvárajme Pandorinu skrinku

Akýže „event“ to zorganizoval Igor Matovič v predvečer 100. výročia Trianonu na Bratislavskom hrade?

04.06.2020 20:00
debata (62)

Pozvánky poslali z Úradu vlády, no v rámci slovenských účastníkov tam s výnimkou ministra Ivana Korčoka zavítali iba zástupcovia OĽaNO. Selekcia z maďarskej menšiny tiež bola prísne stranícka, „zapredancov“ z Mostu–Híd by ste tam sotva našli. Vzhľadom na jubileum odobrenia južných hraníc ČSR víťaznými mocnosťami Maďari mohli akciu vnímať ako kar.

Prítomní Slováci, aspoň dúfajme, zase ako oslavu historického zadosťučinenia národa. Ale SMK, ktorá vo februárových voľbách prepadla, „karoslavu“ zneužila na svoje zviditeľnenie. Okrem nostalgického fňukania totiž nedokáže ponúknuť inú tému.

Premiér jej naletel, keď do autorov memoranda večne ukrivdených nalial nádej na zmenu preambuly Ústavy SR, hoci v programovom vyhlásení vlády nie je o tom ani zmienka. SMK o. i. nástojí na tom, aby sa úvodné slová: „My, národ slovenský“ premenili na „My, občania Slovenskej republiky“. Hneď za tým by nasledovalo: „pamätajúc na politické a kultúrne dedičstvo svojich predkov a na stáročné skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť, v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva a historického odkazu Veľkej Moravy…“

Nič z toho sa na Maďarov nevzťahuje, a tak by sa logicky žiadalo pridať tradíciu „zaujatia vlasti“ staromaďarskými kmeňmi. A pretože u nás žijú aj iné menšiny, tak i Kyjevskú Rus, veľkú Germániu, jednotný štát s Čechmi a pravlasť za riekou Indus…

To už radšej preambulu celkom vypustiť. No rozumnejšie by bolo sa jej vôbec nedotýkať a počkať s časovým odstupom na vypracovanie nového základného zákona štátu s víziou pre 21. storočie. A súčasnú ústavu potom chápať ako cenný dokument, no poplatný dobe, v ktorej sa zrodil.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Trianon #ústava #SMK #Igor Matovič