Boris blafuje

Každý dobrý pokerový hráč musí vedieť efektívne blafovať. Aj keď má na ruke horšie karty, vďaka tejto taktike dokáže poraziť súperov. Keď Boris Kollár tvrdí, že ak by sa musel vzdať postu šéfa parlamentu, tak by odišiel z koalície, jednoducho blafuje. Ako skúsený obchodník vie, že svojím odchodom by nič nezískal. A pre takú stranu ako je Sme rodina, je vždy výhodnejšie mať aspoň nejaký podiel na moci, ako drať opozičné lavice.

01.07.2020 19:00
debata (33)

Koľko takýchto hodnotovo jasne vymedzených a „zásadových“ partají ako je Sme rodina, sa už v minulosti vyhrážalo odchodom z vlády, a koľké tak aj naozaj urobili? Nuž ani jedna! Tak ako kedysi Vladimír Mečiar výstižne poznamenal, že „národná hrdosť SNS a robotnícka česť ZRS sa končia v Slovenskej poisťovni“, tak aj „principiálnosť“ Sme rodina sa končí pri eurofondoch.

Keď Boris Kollár tvrdí, že ak by sa musel vzdať postu šéfa parlamentu, tak by odišiel z koalície, jednoducho blafuje. Ako skúsený obchodník vie, že svojím odchodom by nič nezískal. A pre takú stranu ako je Sme rodina, je vždy výhodnejšie mať aspoň nejaký podiel na moci, ako drať opozičné lavice.

Netreba zabúdať, že kollárovci majú pod palcom ministerstvo dopravy, ktoré disponuje miliardami eur z európskych fondov. Navyše, onedlho sa začne nové rozpočtové obdobie na r. 2021 – 2027, ktorého súčasťou by mal byť aj tzv. Fond obnovy. Z toho by Slovensku mohli „kvapnúť“ ďalšie miliardy. Toľko peňazí nemala k dispozícii doteraz ani jedna vláda. Vzdať sa takejto bohatej nevesty kvôli nejakej „pajcnutej diplomovke“ by bolo nesmierne hlúpe. A Kollár, pokiaľ ide o peniaze, rozhodne nie je žiadny hlupák. Preto je nad slnko jasnejšie, že takéto harakiri nespácha.

Vie, že má momentálne slabšie karty, ale svojich partnerov musí zastrašiť, aby ho už prestali otravovať s takou taľafatkou a on sa mohol pokojne venovať tomu, prečo do politiky išiel – biznisu.

Hoci mnohých plagiátorská kauza oprávnene pohoršuje a boli by radi, keby Kollár z koalície odišiel, pretože si myslia, že by to bolo na prospech veci, opak je pravdou. Odchod Sme rodina by v skutočnosti nič nevyriešil. Aj keď táto partaj najlepšie zodpovedá charakteristike Milana Kňažka, že slovenské strany sú na pol s.¤r.¤o. a na pol mafia, niekedy treba kalich horkosti vypiť do dna. Kollárovci si „zaslúžia“, aby sa znemožnili sami.

Je viac ako isté, že skutočné škandály v súvislosti s touto partičkou milovníkov rodiny ešte len prídu. Naopak, v opozícii by títo zdatní populisti boli ako šťuka v rybníku. Mohli by kritizovať, tárať a zbierať cenné body. Schopnosti, či skôr neschopnosti politikov sa najlepšie preukážu, keď sú pri moci. Je to síce pridrahá lekcia demokracie, ale čo sa dá robiť, tak rozhodlo 237 531 voličov, ktorí dali vo voľbách svoj hlas hnutiu Sme rodina.

A predčasné voľby si s výnimkou Petra Pellegriniho neželá vôbec nik. Hoci teraz situácia vyzerá veľmi dramaticky, je to v skutočnosti len búrka v pohári vody. O chvíľu ustane a všetko pôjde normálne ďalej. Povedané rečou obchodníkov, ktorej rozumie aj Boris Kollár – business as usual.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #koalícia #Boris Kollár #plagiátorstvo #Sme rodina