Chytrák Kollár

Trápnosť nad trápnosť! Boris Kollár v parlamente predviedol divadelný kus v najlepšej tradícii commedia dell'arte.

07.07.2020 19:00
debata (51)

Najprv navrhol vlastné odvolanie, čím mnohých doslova šokoval. Také niečo tu ešte nebolo! Potom dal voľný priebeh svojim emóciám a ľudia so zatajeným dychom sledovali, čo dokáže jeden politik v snahe zachrániť si svoju stoličku. Ospravedlňoval sa, osočoval aj útočil. Na Jurajovi Šeligovi nenechal ani nitku suchú. Svojím „výkonom“ by možno očaril aj samotného majstra Goldoniho, ktorý takýchto frašiek napísal stovky.

Boris Kollár v parlamente predviedol divadelný kus v najlepšej tradícii commedia dell'arte. Aké ponaučenie plynie z tohto príbehu? Že lžou a podvodom sa možno udržať pri moci? No to už pripomína skôr Borgiovcov a ich metódy…

Len tá zápletka a vyvrcholenie boli mizerné, v podstate tak ako všetko, čo sa týka tohto politického eskamotéra. V Goldoniho hrách má totiž lož krátke nohy a pravda vždy vyjde najavo, a preto sa v každom príbehu, ktorý napokon dospeje do šťastného konca, skrýva nejaké poučenie.

Aké ponaučenie však plynie z Kollárovho príbehu? Že lžou a podvodom sa možno udržať pri moci? No to už pripomína skôr Borgiovcov a ich metódy… Namiesto toho, aby sa ospravedlnil a odišiel zo scény, nechal všetko otvorené.

Boris Kollár si možno o sebe myslí, že je bohvieaký chytrák, že keď preniesol zodpovednosť za svoje činy na poslancov parlamentu, tak sa zbavil aj viny. Lenže týmto hlasovaním sa jeho plagiátorská kauza nekončí. To, že poslanci za SaS a Sme rodina nehlasovali za jeho odvolanie, neznamená, že má ich dôveru. Naopak, ak koalícia disponuje ústavnou väčšinou a v hlasovaní mu vyjadrilo podporu iba 46 zákonodarcov, je to smutná vizitka predsedu Národnej rady. Tým, že sa na tomto divadielku odmietli zúčastniť, mu dali jasne najavo, čo si o ňom myslia.

Kollár môže mať pocit, že vyhral. Mal by však pamätať, že jeden súboj ani zďaleka nerozhoduje o celej bitke. Naopak, znamená to prehĺbenie nedôvery vo vnútri koalície. Ako povedala Lucia Nicholsonová, Kollárova diplomovka a to, čo po nej nasledovalo, ju rozčeslo na dve skupiny, na „charakterných a tých druhých“.

Ako bude takto rozdelená koalícia fungovať ďalej? SaS a Za ľudí tentoraz ešte prehltli horkú pilulku. Nechali sa vydierať a ponížiť človekom, o ktorom si zjavne myslia svoje. Lenže, donekonečna sa nenechajú ponižovať, a potom už nemusí zostať len pri slovách… Čo bude nasledovať?

Toto by mal mať na pamäti predovšetkým Igor Matovič. Nik si neželá „návrat mafie, ktorá striehne za rohom“. Proti neprávostiam sa však nedá bojovať spolu s človekom, ktorý má zjavne pokrivený charakter. Čím skôr to Matovič pochopí, tým lepšie pre neho.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #plagiátorstvo #Národná rada SR