Pripravte sa na uťahovanie

V správne riadenej trhovej ekonomike má naozaj platiť to, čo vyznávali už naši predkovia. Že dobrý hospodár si má v časoch hojnosti odkladať na horšie obdobia. Bohužiaľ, na Slovensku to neplatilo.

08.07.2020 20:00
debata (17)

A tak dnes máme naozaj prázdnu špajzu, ako sa tým často oháňa premiér Igor Matovič. Hoci zabúda dodať aj to B, že nám počas súčasnej krízy, spôsobenej neviditeľným nepriateľom, môžu výrazne pomôcť veľké balíky eurofondov.

Čísla z posledných dní neveštia nič dobré. Tento týždeň odhadol Brusel tohtoročný prepad slovenskej ekonomiky o deväť percent. Výrazná orientácia nášho hospodárstva na výrobu automobilov sa ukazuje ako chyba. Dopyt po vozidlách klesá v časoch koronakrízy celosvetovo v desiatkach percent.

Druhou morovou ranou, ktorá sa, samozrejme, dala čakať, je informácia z dielne rezortu financií. Daňové príjmy rozpočtu klesnú tento rok v porovnaní s plánom až o 1,3 miliardy eur, najviac pri dani z pridanej hodnoty. Okrem toho majú vzrásť celkové výdavky štátu takmer o 7,8 miliardy eur. Väčšina z nich išla a ešte len pôjde na pomoc ľuďom a firmám na riešenie dôsledkov koronakrízy.

Ako uviedol šéf rezortu práce Milan Krajniak, takzvaná Prvá pomoc sa bude poskytovať dovtedy, dokedy bude potrebná. Či tento nástroj predĺžime o dva-tri mesiace, alebo do konca roka, rozhodne ekonomický krízový štáb a na budúci týždeň aj vláda. Treba však dobre zvážiť, komu pomoc poskytovať i kde na to vziať.

Až jeseň naplno odhalí, ako veľmi si budeme musieť uťahovať opasky. O tom, či to bude o dierku viac, alebo menej, môžu rozhodnúť aj politici. Ak sa budú zaoberať kopou nateraz zbytočných problémov a nebudú vkladať energiu do podstatných vecí, môže ekonomika padnúť ešte podstatne hlbšie.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Milan Krajniak #koronakríza