Rekonštrukcia základov štátu

Každá stavba potrebuje pevné základy, bez nich budova spadne. Pre spoločnosť je takýmto fundamentom justícia.

09.07.2020 20:00
debata (80)

Slovensku sa ani za 30 rokov po revolúcii nepodarilo vybudovať pevné justičné základy, preto naša krajina pripomína skôr stavby kúdeľníčky lužnej. Hniezda tohto malého operenca sú priam umelecké diela, no visia z koruny stromov na úzkej „šnúrke“ – spletenci stebiel a vetvičiek. Stačí jedna víchrica a…

Podobne je to aj s justíciou. Stačil jeden Kočner, ktorý si dokázal opantať všetkých skrz-naskrz, a dielo skazy bolo dokonané. Preto sa nemožno čudovať, že dôveryhodnosť slovenskej justície dosiahla absolútne dno. Súdom u nás neveria takmer tri štvrtiny ľudí (horší výsledok dosiahlo v EÚ iba Chorvátsko), tak už niet s čím otáľať.

Justícia potrebuje zásadnú reformu. Opraviť jej základy za plnej prevádzky nebude ľahké. No vzhľadom na to, že všetko je v takom dezolátnom stave, to možno predsa pôjde o niečo ľahšie.

Dôležité je, aby na čele rezortu stál človek, ktorý to s reformou myslí vážne a nesnaží sa iba niečo predstierať. Podobných kamufláží sme si užili až-až. Z tohto pohľadu sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková javí ako človek na správnom mieste.

Keď ministerka vo štvrtok predstavila návrh reformy, súčasťou ktorej má byť reforma zloženia Ústavného súdu, Súdnej rady, zriadenie Najvyššieho správneho súdu či previerky majetkových pomerov všetkých sudcov, skrsla iskierka nádeje, že Slovensko nemusí pripomínať skorumpovanú banánovú republiku, pretože má na viac.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #justícia #ministerka #reforma justície #Mária Kolíková