Splašená vláda

Súčasná koalícia sa od začiatku vládnutia prezentovala neuváženým a nesystémovým vládnutím a opatreniami. V prvých týždňoch a mesiacoch sme jej to mohli tolerovať. Nikto nemohol byť pripravený na pandémiu.

12.07.2020 19:00
debata (6)

Lenže už po ústupe prvej vlny a návrate takmer do štandardných pomerov sa riadenie štátu nezlepšilo. Je zrejmé, že táto konštelácia politikov vôbec nebola pripravená na vládnutie.

Niet sa čo čudovať, pretože Igor Matovič mesiac pred voľbami ani nesníval, že sa môže stať predsedom vlády a Boris Kollár predsedom Národnej rady. Kollár nikdy nemal získať túto významnú funkciu. Je prekvapujúce, že on sám si nedokázal spočítať dve a dve, uvedomiť si, že ho bude jeho minulosť postupne dobiehať. To, že sa stal predsedom parlamentu, je aj výsledkom veľkej rošády pri rozdeľovaní postov vo vláde. Neúspech PS/Spolu a slabý výsledok Za ľudí vytvorili veľký priestor pre neštandardné strany OĽaNO a Sme rodina.

Ministrom dopravy za Sme rodina sa stal verejnosti úplne neznámy Andrej Doležal, pričom strana mala pripraveného iného experta. Jedným z prvých výsledkov ministrovania je, že diaľničný obchvat Bratislavy D4 sa síce dostavia, ale skončí pri diaľnici D1 bez križovatky. Vláda možno dva roky nebude schopná postaviť jeden nadjazd s napájačmi. A takéto amatérstvo sa už nebude môcť hodiť na bačovanie Smeru.

Výkladnou skriňou jej nesystémovosti je riešenie Kollárovho plagiátorstva. Je pozoruhodné, že Boris Kollár sa pri svojej obhajobe „nedovzdelanosti“ nepochválil, že v minulosti bol predsedom správnej rady VŠVU, vášnivým zberateľom slovenského umenia a milovníkom vážnej hudby, zvlášť opernej. Zaplatil napríklad vystúpenie svetoznámej opernej divy Anny Netrebko v SND. Podobným záujmom a podporou umenia a kultúry sa nemôže pochváliť asi žiadny slovenský politik.

Riešenie problému plagiátorstva v priebehu niekoľkých dní skopírovaním českého zákona je pre túto vládu symptomatické. Namiesto toho, aby vytvárala verejný priestor pre celospoločenskú diskusiu, chce jedným opatrením v skrátenom legislatívnom procese s vylúčením laickej a odbornej verejnosti problém zamiesť pod koberec. Prísnejšia kontrola plagiátorstva diplomových prác a odoberanie titulov neriešia príčiny odpisovania. Je to dôsledok toho, že mnohí študenti považujú diplomové práce za nutné zlo. Nejeden je naučený odpisovať na skúškach a iní zase za prvoradé vo vzdelaní považujú získať komplexné a praktické vedomosti z odborných predmetov. Veď titul sa nedáva za jednu prácu, ale za celé päťročné štúdium.

Riešiť problém plagiátorstva vytvorením verejnej tabule hanby, na ktorej by boli vyvesení všetci podvodníci z radov študentov, zaváňa praktikami totalitných režimov. Zdá sa, že Matovičova vláda sa usiluje dohnať stav rozkladajúcej sa demokracie v Maďarsku a Poľsku, ktoré sú pod paľbou kritiky celej demokratickej EÚ.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Boris Kollár #vláda Igora Matoviča