Za všetko môže bulvárna politizácia, tvrdí Gröhling

Za bulvárnu politizáciu označil Branislav Gröhling informácie o tom, že získal titul magistra za diplomovú prácu - kompilát s prvkami plagiátu. Pred pol druha rokom ako tieňový minister školstva SaS používal v súvislosti s obdobnou kauzou predsedu NR SR Andreja Danka celkom iný slovník.

14.07.2020 18:45
debata (8)

„Čo bolo, to bolo! Terazky som majorom!“ hovoril Pavel Landovský vo filmovej komédii Čierni baróni. Takými hrdinami, ako bol major Haluška, sa to na súčasnej politickej scéne Slovenska len tak hemží. Málokto však zvláda svoju rolu tak presvedčivo ako nezabudnuteľný český herec pred necelými tridsiatimi rokmi.

Hlavný tón, ako v každej melodráme, udáva režisér. Igor Matovič transformoval hlavný argument „lebo Fico“ na mantru, že nechce privodiť pád vlády a pripustiť tak návrat „mafie“ na čelo štátu. V záujme očisty verejného života nedopustí ohrozenie stability koalície, zrejme aj keby stála po kolená v morálnom bahne.

Pamätníkom to pripomenie korupčnú aféru z polovice 80. rokov spojenú s funkcionárom z Trstenej známejším pod prezývkou Kráľ Oravy. Otáľanie so súdnym konaním zdôvodňovali najvyššie miesta v Prahe tým, že predsa kvôli Babinskému nedajú pozatýkať polovicu slovenskej vlády. Kto mohol tušiť, že tí novovyvolení budú používať podobnú argumentáciu, skôr ako uplynie povestných sto dní od ich nástupu k moci, a že sa to odštartuje práve spochybňovaním akademických titulov?

Kto uverí premiérovým slovám, že treba poraziť mafiu, a všetko ostatné, politické prostriedky aj svedomie koaličných predstaviteľov, je podružná vec?

Prvá na odstrel za bakalársku prácu prišla Petra Krištúfková. Nádejnej kariéry splnomocnenkyne vlády pre rodinu sa síce vzdala, ale nie preto, že by si sypala popol na hlavu, no pre údajný novinársky lynč. Jej stranícky líder Boris Kollár spestril náš jazyk a politológiu o výraz samonávrh na odvolanie z druhej najvyššej ústavnej funkcie. O svojich prešľapoch pri zostavovaní diplomovky asi presvedčil iba päť poslancov. Ostatní boli za to, aby zostal šéfom parlamentu, zdržali sa alebo nehlasovali.

Premiér sa vtedy vytasil s myšlienkou, že prinajmenšom polovica so státisícov vysokoškolákov pri tvorení záverečných prác podvádza. (Podľa seba súdim teba?) Ak vraj má existovať spravodlivosť, treba dodatočne skontrolovať všetkých, nielen činiteľov vládnej koalície.

Ako by sa to malo zrealizovať a koľko volebných období by to trvalo? Iste, odpisovať od iných je neslušné, amorálne a niekedy aj trestné. Na druhej strane, nie každý bakalár, magister a doktor sa hrnie za poslanca, splnomocnenca, ministra či predsedu vlády. Akurát za tej garnitúry, ktorá sľubovala, že s ňou príde zákon, poriadok a slušnosť, že nekompromisne zlikviduje korupciu.

Nik síce netušil na základe akého zákona, no poslanecký klub OĽaNO „zaúkoloval“ ministrov z dvoch partnerských strán, aby na masovú previerku študentských prác pripravili legislatívny návrh. Odmietavý postoj Gröhlinga k zmýšľanej retroaktivite sa zdal zásadový. Pokiaľ nevyšlo najavo, že ani s jeho diplomovkou nie je všetko kóšer. Podľa českého antiplagiátorského systému takmer 60 percent textu nepochádza z jeho hlavy.

Ak si slovenské školstvo vyžaduje hlbokú reformu, ako ju zabezpečí ministerstvo, na čele ktorého stojí človek obviňovaný z plagiátorstva? A kto uverí premiérovým slovám, že treba poraziť mafiu, a všetko ostatné, politické prostriedky aj svedomie koaličných predstaviteľov, je podružná vec?

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #Igor Matovič #Boris Kollár #plagiátor #Branislav Gröhling #diplomová práca #Stanislav Babinský #Patra Ktrištúfková