Statky-zmätky s odpadom

Radšej o rok, alebo najlepšie nikdy. Prípadne za štátne. Tak sa dajú zhrnúť argumenty miest a obcí ohľadom kuchynského odpadu. Od januára by sa totiž aj ten mal triediť. Tam, kde kontajnery na bioodpad nie sú, mali by pribudnúť.

04.08.2020 20:00
debata (8)

Napriek tomu, že o zmene sa už štyri roky vie, čosi také ako ďalší kontajner majú málokde pripravené. O systéme zberu či spracovania ani nehovoriac. Bude to drahé, nie sme pripravení, svorne šomrú mestá a obce.

Akú-takú výnimku má len hlavné mesto a ešte metropola východu. Bratislava aj Košice totiž zhodnocujú biologický odpad. Osobitné kontajnery im tak stačí nachystať na rok 2023. No i tieto mestá sú nespokojné. Príjmy klesajú, odpad je drahý, hoci aj s odkladom.

Od zeleného ministerstva preto Združenie miest a obcí Slovenska žiada rok k dobru alebo aspoň finančnú injekciu. Vraj pre pandémiu majú prázdne pokladnice. A o nejakých príjmoch sa im môže len snívať. Hrozia tiež ďalším rastom platieb za odpad.

Samozrejme, každému je jasné, že pandémia stopla verejné obstarávanie a výber firiem, čo by zvyšky z kuchýň riešili. Mestá a obce sa tak dostali do časového sklzu, keďže na prípravu im zostáva necelých päť mesiacov. No nejde o o novinku, čo napochytre odklepla vláda niekedy začiatkom roka, ale o povinnosť, o ktorej sa hovorí mesiace a roky.

Zdá sa však, že minister životného prostredia Ján Budaj má vo veciach jasno. Žiadny odklad, kuchynský odpad sa triediť bude a basta! So samosprávami však chce hovoriť a ponúka aj peniaze. Tak hádam by to od budúceho roka nemuseli samosprávy hodiť na ľudí. Tak ako to bolo tento rok. Začiatkom roka totiž mnohé mestá a obce zvyšovali poplatky za odvoz odpadu. A vôbec nie o málo. V niektorých mestách išli poplatky za odpad hore aj o desiatky percent. Treba tak rátať s ďalším zdražením od januára?

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #triedený odpad #Ján Budaj #bioodpad