Matovič ako Trump

Pred štyrmi rokmi šokoval svet Donald Trump. Pôvodne vstúpil do predvolebnej kampane v USA len preto, aby popularizoval svoju šou v súkromnej televízii. Vystupoval ako ľudový zabávač. Táral, nepočúval, urážal, splietal fakty s polopravdami.

13.08.2020 19:00
debata (11)

Nikto si nemyslel, že človek s takýmito „buranskými“ spôsobmi sa môže stať najsilnejším človekom planéty. Stalo sa. A v prezidentskej funkcii pokračoval vo svojom štýle. Svojmu „obyčajnému“ človeku sa prihovára cez sociálne siete, najmä cez Twitter. Ak s ním niekto nesúhlasí, dá mu to náležite vo svojich statusoch vedieť. Je mu jedno, či tak škodí krajine, alebo nie. Spolupracovníci nevedia, ako s ním majú komunikovať, čo mu predložiť ako pracovný podklad. Nevedia totiž, čo a ako prekrúti.

Keď Trump vstupoval na scénu, na Slovensku sme si už „užívali“ Igora Matoviča. Keďže Slovensko je malá krajina, jeho slušne povedané nezvyčajnú komunikáciu si nik vo svete nevšimol. Až kým nedorazil na summit EÚ. A mnohí si ju ani nechceli všímať. Dôvod? Matovič svojimi vyjadreniami bojoval proti Smeru a Robertovi Ficovi. Účel svätí prostriedky. Lenže nikto netušil, že „buranský“ štýl dovedie Matoviča až do kresla premiéra.

Ak mu čosi nevyjde, nachytajú ho na hruškách, zaútočí ešte razantnejšie. Lenže to nie je boj za pravdu. Je to prejav slabosti.

Matovič sa podľa vlastných slov považuje za šaša. Ten mal právo na hrade hovoriť pravdu. Vraví, že v tejto úlohe sa cíti autentický. Akurát zabudol, že už nie je vo funkcii šaša, ale predsedu vlády. A pravdu by mal začať hovoriť sám sebe.

Samozrejme, to sa nestane. Matovič vie, že jeho miesto na výslní je garantované práve jeho „detinsko-buranskou“ komunikáciou. Svoje útočné a urážlivé vyjadrenia a facebookové statusy považuje za prejav autentickosti a pravdivosti. Už len to, že Matovič si myslí, že čo povie neotrepane, dostatočne nahlas, čo si nikto iný nedovolí, to musí byť pravda. Vôbec nepochybuje, že sa môže mýliť, že jeho jedinečné cítenie nie je zákonite objektívnou pravdou, ale iba jeho subjektívny pocit, ktorý môže byť na hony vzdialený pravde.

Hrubé častovanie, ktoré sa v minulosti ušlo Ficovi, Pellegrinimu, Dankovi či Bugárovi, teraz pociťujú na vlastnej koži aj jeho blízki politickí spojenci. Servítku pred ústa si nedáva ani pred prezidentkou Zuzanou Čaputovou, pred ženami vôbec. Nuž, ale načo, takto vyzerá šťavnatejší pre svojich voličov. Verí, že krčmové vyjadrenia mu zabezpečujú obľúbenosť.

Aj počas vážnych rokovaní či vystúpení nedáva kedy-tedy pozor alebo z nich odíde a vypisuje facebookové statusy. Ako Donald Trump. Vypustí do sveta čokoľvek.Ak mu čosi nevyjde, nachytajú ho na hruškách, zaútočí ešte razantnejšie. Lenže to nie je boj za pravdu. Je to prejav slabosti.

Vysoká popularita Igora Matoviča však hovorí aj niečo o nás. Proti Trumpovi sa bojuje. Matovič si zatiaľ užíva pokoj. Lebo Smer. Lenže čoskoro na to môže doplatiť celá krajina. Nízky štýl vyjadrovania premiéra negatívne ovplyvňuje celú spoločnosť.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #premiér #slušnosť #komunikácia #Igor Matovič #Donald Trump