Alibista Matovič

Igor Matovič sa tvári, že ho vôbec nezaujíma, kam jeho manželka investovala svoje peniaze. Argumentuje tým, že už 14 rokov majú bezpodielové vlastníctvo. Nejde však o fazuľky. Ak je pravda, že dostala z investičnej spoločnosti Arca Capital „echo“, vďaka čomu si z krachujúcej firmy protekčne vybrala desať miliónov eur, tak premiér má vážny problém, aj keď sa snaží celú vec zľahčovať.

18.09.2020 19:00
debata (48)

Ľudia majú v živej pamäti, ako na začiatku nového milénia prišli o svoje peniaze, zatiaľ čo politici a rôzni papaláši si stihli vďaka tomu, že boli informovaní, svoje vklady z krachujúcich bánk alebo z BMG Investu včas vybrať. Preto ich bohorovný prístup premiéra musel zákonite pobúriť.

Okrem toho je Matovič aj nesmierne arogantný: „Čo si moja manželka urobí s riadne zdanenými peniazmi, mi je úplne jedno, je to jej slobodné rozhodnutie a vás do toho absolútne nič," (…) „Je to jej slobodné rozhodnutie a vám to musí byť štyrikrát jedno, lebo vás do toho absolútne nič.“ Matovič zabúda, že je premiér a verejnosť má právo vedieť, odkiaľ má jeho žena taký balík peňazí. Namiesto útoku na médiá by mal finančné záležitosti svojej rodiny verejnosti s pokorou vysvetliť a nie útočiť.

Matovič svojím alibistickým postojom, keď sa všetko snaží hodiť na svoju ženu, hazarduje so svojím renomé (aj keď v jeho prípade je otázne, či sa vôbec o niečom takom dá hovoriť). Faktom je, že Igor Matovič je dieťa šťasteny. Tá však býva vrtkavá. Tak ako preferencie ľahko získal, tak ich teraz aj ľahko stráca.

Matovič tak svojím alibistickým postojom, keď sa všetko snaží hodiť na svoju ženu, hazarduje so svojím renomé (aj keď v jeho prípade je otázne, či sa vôbec o niečom takom dá hovoriť). Faktom je, že Igor Matovič je dieťa šťasteny. Tá však býva vrtkavá. Tak ako preferencie ľahko získal, tak ich teraz aj ľahko stráca.

Len máloktorému politikovi sa „podarilo“ v priebehu pár mesiacov tak ľahkovážne prešustrovať politický kapitál ako práve jemu. Naopak, počas koronakrízy vo väčšine krajín podpora vládnych strán narástla, čo je celkom prirodzené, keďže v čase ohrozenia ľudia chcú silných vodcov. Matovič je síce zabávač a populista, ktorý hovorí len to, čo chcú počuť ľudia, no ani zďaleka nedosahuje také „kvality“ ako napríklad Viktor Orbán. Toho by v susednom Maďarsku momentálne volila viac ako polovica voličov. Matovič klesol z volebných 25¤% na aktuálnych 18,4¤%.

Darilo sa mu, dokiaľ vládu kritizoval z opozície. Nerobil to však nejako premyslene, ale skôr intuitívne. Preto nepotreboval žiadne PR ani rady od spin doktorov. Dokázal sa zviezť na vlne emócií až do premiérskeho kresla. Teraz však tápa. Zjavne nie je pripravený na situácie, ktorým momentálne čelí, a potreboval by rady od odborníkov na komunikáciu.

Ešte pár takýchto kiksov a pôjde to s ním dolu vodou. Nečudo, že sa situáciu vo svoj prospech snaží využiť opozícia. Aj v politike platí, akú dáš, takú dostaneš. Keď Igor Matovič pred pár rokmi obvinil Roberta Fica, že na účte v Belize má 674 miliónov dolárov, netušil, že raz sa ocitne v podobnej situácii aj on. Teraz mu Fico vracia úder. V prípade Fica sa obvinenia nikdy nepotvrdili. Keď chce byť Matovič dôveryhodný, mal by financie svojej ženy čím skôr vysvetliť.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #manželka #Igor Matovič #Arca Capital