Krajina preparátorov

Stredná Európa je priestor rovnako nejednoznačný ako zaujímavý. Jej dejiny nestrpia žiadne jednoznačnosti, najmenej však vari slovenské dejiny.

23.09.2020 20:00
debata (7)

Za jediné, dvadsiate, storočie sa nám minimálne päťkrát prepisovali štátne hranice a práve toľkokrát, ak nie viac, politické smerovanie. Dosť na to, aby sa jeden človek zbláznil ešte v perinke, nieto ešte prekľučkoval toľkým trasoviskom bezúhonný. A to hovoríme len o jedinom storočí, dovtedajšie dejiny máme už štandardne vo zvyku považovať prakticky za neexistujúce.

Preparovalo sa za prvej republiky, za slovákštátu, za komunistov, i kapitalizmus má svojich grandióznych preparátorov. Akoby v tých prepisovaných štátnych hraniciach a každou generáciou meniacich sa režimoch ľudia ani nežili svoje každodenné drámy a nečelili nemožným rozhodnutiam. Najlepšie svedectvo o našej vypreparovanej kolektívnej duši podávajú tváre našich dokaličených historických miest, literárne a umelecké osobnosti zmenené na nudné vypreparované heslá v učebniciach, ku ktorým nikto nemá bytostný vzťah, a v dôsledku toho – nie v neposlednom rade – i pozoruhodne vysoký počet nevzdelaných, vulgárnych bytostí na politických postoch.

Aktom takto azda i historicky podmieneného zúfalstva je aj nápad novelizácie zákona o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému z roku 1996. Keďže zákonodarcovia hodili štyridsaťročné obdobie do jedného vreca, zmestia sa doň príslušníci dokonca niekoľkých generácií „predstaviteľov komunistickej ideológie“; no ani nikto, kto s dostatočnou jasnozrivosťou nevidel alebo sa včas nevzoprel ľudáckemu režimu, nebude môcť mať pamätnú tabuľu.

Ťažko povedať, či výnimky prihliadajú aj na komunistov „dostatočne“ bojujúcich proti fašistom a na fašistov „dostatočne“ bojujúcich proti komunistom, Ondrej Dostál nás však uisťuje, že z učebníc sa tieto osobnosti nevytratia, ba že sa o nich i konferencia bude môcť zorganizovať. Ešteže sa vznešené zákony morálnej očisty majú týkať len režimov 20. storočia. Lebo veď viete, napríklad Ľudovít bol vraj známy antisemita a baťko Vajanský zas odpudzujúci mizogýn. To by bolo novelizovania. Do úplného osprostenia.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Ondrej Dostál #Zákon o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému