Matovičova vláda bez plánu

Zdalo by sa, že predstaviť kľúčové body pre Národný plán obnovy a odolnosti, na ktorý nám EÚ vyčlenila 7,5 miliardy eur na budúce 3-4 roky, nebude nič zložité, naopak, koaliční lídri sa zhostia tejto úlohy so zanietením. Veď Slovensko trápi mnoho oblastí. Hospodárska kríza spôsobená koronavírusom akoby prišla vhod, pretože sme dostali neočakávaný balík peňazí.

24.09.2020 19:00
debata (28)

Dokonca po voľbách vláda vytvorila aj post podpredsedu vlády pre strategické plánovanie. Už neexistuje, Štefan Holý je už iba podpredseda vlády. Preto sa národného plánu obnovy zhostilo ministerstvo financií. Vládni činitelia dlho tajili, na čom vlastne štátni úradníci pracujú. Vznikal dojem, že v útrobách štátu sa vytvára nejaký skvelý plán, ktorý Slovensko zmení na zasľúbenú krajinu.

Keď sa materiál s krkolomným názvom Národný integrovaný reformný plán (Slovensko 2.0) dostal na verejnosť, zasvätení si všimli, že sa príliš podobá na strategický materiál Pellegriniho vlády Vízia a stratégia rozvoja Slovenska do roku 2030, ktorý bol predstavený pred rokom. Navyše ako vtedajší, aj tento materiál je plný prázdnych konštatovaní, aké sú súčasné trendy, čo Slovensku chýba. Konkrétne návrhy krokov ako Slovensko zmeniť však chýbajú.

Koaliční politici vôbec nepochopili, že ide doslova o plán obnovy – ako to veľmi výstižne nazvala Európska komisia – na budúce 3–4 roky. Premiér Igor Matovič a ostatní vládni lídri mali na začiatku predstaviť 5–10 hlavných oblastí, kam investovať, aj s návrhmi, ako na to.

Aj komplikovaný názov materiálu napovedá, že koaliční politici vôbec nepochopili, že ide doslova o plán obnovy – ako to veľmi výstižne nazvala Európska komisia – na budúce 3–4 roky. Premiér Igor Matovič a ostatní vládni lídri mali na začiatku predstaviť 5–10 hlavných oblastí, kam investovať, aj s návrhmi, ako na to. Napríklad, či za ponúknuté miliardy stavať cesty, ako podporiť zelenú ekonomiku, renovovať nemocnice či digitalizovať a modernizovať školy alebo naštartovať výstavbu nájomných bytov. A následne rozbehnúť debatu, či niečo vynechať, alebo ešte viac podporiť. Táto debata by mala byť politická (ktorej sa koalícia v parlamente zľakla) a odborná, ako aj občiansko-verejná. A až na konci podľa zvolených parametrov mali prísť úradníci, ktorí mali vykonzultované kľúčové body prepracovať do konkrétnych návrhov.

Namiesto toho Matovič o tomto vágnom materiáli vyhlasuje, že je zásobník nápadov a sumár krívd, ktoré Slovensko má. Zdá sa, že asi žiadny takýto materiál ešte v živote nečítal. A obhajovať neschopnosť predstaviť slovenský plán tým, že Fico a Pellegrini za 12 rokov rozkradli 30 mld. eur alebo tým, že (jedine) on v Bruseli vyboxoval za päť dní o 6 mld. viac, je prejavom odbornej neznalosti a malosti politika v dobe, keď občania očakávajú na čele skutočnú politickú osobnosť. A argumentácia, že opozícia nie je pre vládu partnerom, aj keď zastupuje veľkú časť občanov republiky (a stále ich pribúda) – ktorých sa týka taktiež plán obnovy -, hovorí o autoritárskych sklonoch Matoviča.

Matovič sa ani neunúval ísť vyjednávať o pláne obnovy s predsedníčkou EK do Bruselu a dal sa zastupovať českým premiérom. To len dokazuje, že naša „skvelá“ vláda vôbec nevie, čo s miliardami robiť, a hanbí sa to priznať. A neschopnosť bude maskovať útokmi na minulé vlády.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #reformy #Igor Matovič #Eduard Heger #plán obnovy