Zbytočný núdzový stav

Situácia s vývojom šírenia koronavírusu je nepochybne vážna. Nikto by ju nemal podceňovať, najmenej vláda, ktorá riadi krajinu. Všetci občania by sa mali začať správať maximálne obozretne a zodpovedne. Okrem tradičných prostriedkov, ako brániť šíreniu vírusu - nosenia rúšok, dodržiavania odstupu a hygieny rúk, k nim určite patrí aj obmedzenie zhromažďovania ľudí vo veľkom počte.

30.09.2020 19:00
debata (32)

Otázkou je, či na sprísnenie opatrení potrebujeme zaviesť núdzový stav, či by nepostačovali iné, mäkšie nástroje. Núdzový stav je prostriedok, ktorý dáva vláde výnimočné právomoci v mnohých oblastiach. Sú obmedzené základné práva a slobody. Vhodnejšie by bolo, keby najprv odborníci a vláda vytýčili ciele a následne určili prostriedky, ako ich dosiahnuť. Zavedenie núdzového stavu nestanovuje žiadne nové ciele a nástroje, zostávame pri starých.

Áno, aj na jar sme mali núdzový stav, ale iba v zdravotníctve. Od 1. októbra však vláda zavádza túto výnimočnú situáciu vo všetkých oblastiach a pre celú krajinu na 45 dní. Tento stav sme mali iba počas Veľkej noci. Vtedy to bolo úplne logické, lebo sme sa obávali, že poniektorí stratia pocit zodpovednosti a šírenie koronavírusu sa vymkne z rúk. Lenže situácia sa zmenila. O zákernom víruse a jeho šírení vieme omnoho viac. Preto aj v súčasnosti môžu fungovať školy a zdravotnícke zariadenia a ekonomický život nie je natoľko obmedzený. To by nás zbytočne dostalo do ešte väčšej krízy.

Pokiaľ vláda bude zavádzať neprimerane reštriktívne opatrenia, na druhej strane nebude vedieť adresne pomôcť postihnutým subjektom, stráca sa v spoločnosti vzájomný rešpekt a zodpovednosť.

Vývoj nie je momentálne priaznivý, ale sme na tom stále lepšie ako v iných štátoch Európy. Prečo potom ideme ako prví zavádzať núdzový stav? A prečo ho vláda nezavedie iba v zdravotníctve ako na jar? Je pravdou, že núdzový stav dáva vláde efektívnejšie právomoci na to, aby včas a správne zasiahla. Bližšie vysvetlenie od členov vlády nám ale chýba. Opatrenia vlády sa stávajú potom nezrozumiteľné, nadbytočné a, žiaľ, aj menej prirodzene rešpektované.

Sám premiér niekedy prestreľuje a potom musí svoje vyhlásenia korigovať. To sa týka napríklad účasti na športových alebo kultúrnych podujatiach. Prečo by hokejisti alebo futbalisti mali mať zakázané hrať zápasy, keď to tak v ostatných európskych štátoch nie je? Nejde iba o ekonomiku, ale hrozbu rozpadu športových klubov, straty zamestnania a aj profesie – navždy. Aj deti sa potrebujú hýbať, športovať a mať pred sebou nejaké ciele, robiť to, čo ich baví. Odoprieť im znovu záľuby ohrozuje aj ich duševné zdravie.

Rovnako aj v kultúre. Je jasné, že podujatia, kde sa aj s rúškami spieva a kričí, nie sú vhodné, ale pokiaľ ide o pokojnejšiu atmosféru a dobrý manažment pri vstupe a výstupe, prečo by sa mali aj diváci drasticky obmedzovať? Navyše vláda zatiaľ trestuhodne nepripravila žiadny plán, ako odškodniť kultúrne a športové subjekty. Ministerka kultúry síce sľúbila desiatky miliónov, ktoré Slovensku pripadnú z Fondu obnovy, ale konať treba okamžite. Samozrejme, vyhlásiť núdzový stav je jednoduchšie, ako adresne stanoviť pomoc postihnutým.

A to je kameň úrazu. Pokiaľ bude vláda zavádzať neprimerané reštriktívne opatrenia, na druhej strane nebude vedieť adresne pomôcť postihnutým subjektom, stráca sa v spoločnosti vzájomný rešpekt a zodpovednosť. A tie potrebuje v ťažkých časoch najviac.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #šport #vláda SR #núdzový stav #pandémia koronavírusu