Krajniakove manévre

Potichučky, poľahúčky. Parlament odklepáva jednu veľkú zmenu za druhou. A aj keď mediálny priestor zahlcuje viac-menej iba boj s hnusobou, dejú sa veľké veci (a nielen okolo interrupcií, ktoré, napriek veľkej snahe, nakoniec o jeden jediný hlas neprešli). Len v utorok podvečer parlament definitívne schválil okresané minimálne mzdy. Teda pardon - kompromis z dielne samotného ministra práce Milana Krajniaka. A čo tam po tom, že v tom hluku akosi zanikli protesty odborárov, že nie je všetko s legislatívnym poriadkom.

21.10.2020 19:00
debata (48)

Namiesto bývalou vládou sľúbených 656 eur dostanú ľudia s najnižšími platmi len 623 eur. Také číslo vykúzlil minister práce. Veľa? Málo? Treba uznať, že je to o 43 eur viac ako tento rok, no o 33 eur menej ako mohlo byť. Tu sa však zmeny nekončia. Oveľa závažnejšie je odpojenie príplatkov za prácu v noci, v sobotu či v nedeľu. Doteraz totiž záviseli práve od sumy minimálnej mzdy. Po novom majú byť presne stanovené a na tom, či minimálna mzda porastie, alebo neporastie, už záležať nebude. Odborári vyrátali, že firmy takto ušetria takmer miliardu eur ročne.

Práve po tomto kroku volali firmy. Predsa len, v niektorých odvetviach museli takto platiť svojim ľuďom stále viac. Po novom to bude pevná suma, ktorú na ten-ktorý rok určí Krajniakov rezort.

Ono, možno by stačilo, keby si Krajniak spomenul, ako sa volá ministerstvo, ktorému šéfuje. Je to totiž ministerstvo práce, nie rezort hospodárstva. Azda by bolo preto načase vypočuť si problémy zamestnancov a menej firiem. Za ne už totiž lobuje iný minister.

Zamestnávateľom síce treba uznať, že bojujú s pandemickým prepadom ekonomiky a keď nebudú firmy, tak nebude ani práca. Otázne však je, nakoľko treba zachraňovať každú firmu a nakoľko už nejde o pomoc s dopadmi pandémie, ale o využívanie ľudí. Stačí si spomenúť na poslednú krízu. Koľko firiem schovalo zníženie platu, viac práce a prepúšťanie za dopady krízy. A argumentovalo nimi aj ďalšie roky, keď už ani zďaleka neboli v červených číslach.

Zásadné je aj obchádzanie tripartity. Ono, pán minister práce, nestačí ponúknuť šiestich odborárov, čo stoja v daždi a vo vetre pred budovou ministerstva, čajom. A napísať o tom milý status. A pritom ich šmahom ruky vynechať z rokovaní o štátnom rozpočte. A o chystaných zmenách v tripartite i koncepcii trvalého kurzarbeitu, ktorú vláda odobrila len v stredu. Na pováženie je aj strop pre platy štátnych úradníkov a zamestnancov verejnej správy. Tie podľa rozpočtu budúci rok rásť nemajú. A, žiaľ, ani o tomto tripartita nerokovala.

Áno, zaiste nie je najlepšia vyjednávacia pozícia odísť či sa ospravedlniť z rokovania tripartity (ako to urobili odborári). No uznať treba aj to, že rokovať samostatne len s firmami, sa dá ťažko predýchať. Hlavne keď už máme na dosah skokové zvýšenie minimálnej mzdy a, jemne povedané, sme tak akosi zvyknutí na zaobchádzanie v rukavičkách. A aj ministerské zvolávanie tripartity presne na dátumy, na ktoré si odbory ohlásia protesty, sa tiež javí ako trucpodnik, alebo nie, pán minister práce?

Ono, možno by stačilo, keby si Krajniak spomenul, ako sa volá ministerstvo, ktorému šéfuje. Je to totiž ministerstvo práce, nie rezort hospodárstva. Azda by bolo preto načase vypočuť si problémy zamestnancov a menej firiem. Za ne už totiž lobuje iný minister.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #odborári #tripartita #ministerstvo práce a sociálnych vecí #Milan Krajniak