Matovičov veľmi drahý marketing

S pilotným testovaním na Orave a v Bardejove je to ako s tým povestným pohárom vody. Tam, kde optimista vidí poloplný pohár, pesimista vidí poloprázdny. Realita však býva vždy komplikovanejšia. Hoci premiér je s pilotným testovaním nadmieru spokojný, pochybností o jeho zmysluplnosti je stále veľa.

26.10.2020 19:00
debata (22)

Keďže Matovič berie politiku ako marketing, jeho spokojnosť s testovaním je pochopiteľná. Zrazu sa o nás píše v zahraničí, sme aspoň na chvíľu stredobodom pozornosti. Takže z jeho pohľadu testovanie nepochybne splnilo svoj cieľ. No po tom, čo si užije svojich 15 minút slávy, sa začnú vynárať otázky a s nimi aj pochybnosti.

S jednou prišiel cez víkend prekvapujúco aj sám premiér, keď ľudí upozornil, že negatívny výsledok antigénového testu automaticky neznamená, že nie sú v skutočnosti infikovaní. Možno ho prekvapilo, že tí, ktorí dostali potvrdenie, že sú negatívni, sa rozbehli po návštevách k rodine a známym. Nuž ale nemožno sa im čudovať. Premiér ich najprv presviedčal, že antigénové testy sú spoľahlivé (hoci viacerí upozorňovali, že nezachytia všetkých). Voľky-nevoľky sa tak išli otestovať, lebo nechceli zostať zatvorení doma.

„Nuž a keď mám ,bumažku‘, načim mne teraz sedieť doma na zadku? Tak to teda nie!“ povedali si mnohí. Komu majú teda veriť, Šavlovi alebo obrátenému Pavlovi? Keby sa Matovič veľmi snažil, väčší zmätok v hlavách ľudí by sa mu nepodarilo vyrobiť.

Keďže Matovič berie politiku ako marketing, jeho spokojnosť s testovaním je pochopiteľná. Zrazu sa o nás píše v zahraničí, sme aspoň na chvíľu stredobodom pozornosti. Takže z jeho pohľadu testovanie nepochybne splnilo svoj cieľ. No po tom, čo si užije svojich 15 minút slávy, sa začnú vynárať otázky a s nimi aj pochybnosti.

Keďže presnosť antigénových testov je veľmi diskutabilná, čo teda vlastne zistili? Že na Orave a v Bardejove máme takmer 141-tisíc nepresne negatívnych a 5 594 nepresne pozitívnych. Pretože aj medzi tými, čo sú pozitívni, sa pre nižšiu spoľahlivosť antigénových testov môžu nájsť „falošne pozitívni“, myslí si epidemiologička Alexandra Bražinová a dodáva: „Čiže v skutočnosti vírus v sebe nemajú, len sa test pomýlil. Nanešťastie, kým sa neporovná výsledok antigénového testu s výsledkom PCR testu, nevieme povedať, ktorí to sú, ani koľko ich je.“

Čo z toho teda vyplýva? Vláde nemožno uprieť snahu pomocou plošného testovania zachytiť čo najväčší počet nosičov koronavírusu. Lenže je to ako keby sa niekto vybral loviť ryby deravou sieťou. Nejaká v nej možno uviazne, no väčšina sa vyšmykne. Takáto rybačka nestojí za veľa…

Pochybnosti, či to vláda myslí s testovaním vážne, vyvoláva aj spôsob, ako narába s údajmi. Nuž, nevedno, či Matovič pri svojom podnikaní používa nejakú bulharskú konštantu, no keď na tlačovej konferencii informoval o úspešnosti akcie Spoločná zodpovednosť, tak to vyzeralo, že asi áno. S vážnou tvárou totiž vyhlásil, že účasť na testovaní v spomínaných štyroch okresoch bola 91-percentná, čo je jasné hausnumero. Ak si za základ výpočtu zoberiem „odhadovanú maximálnu účasť“ a nie skutočný počet obyvateľov, tak dostanem číslo, aké potrebujem. Takéto narábanie so štatistikou pripomína časy dávno minulé, keď bolo treba nafúknuť výsledok päťročnice. Zároveň to svedčí o tom, že s touto vládou bude ešte veselo…

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Bardejov #Orava #Igor Matovič #plošné testovanie #antigénové testy