Matovičova škola

Ak sa neotestuješ, do práce sa už ani neunúvaj. Podobné odkazy si našli zamestnanci niektorých firiem po celom Slovensku.

29.10.2020 20:00
debata (86)

Hnusné a nenažrané firmy, povieme si. Niet sa im čo diviť, definíciu dobrovoľnosti prebrali od premiéra Igora Matoviča. Ten tiež spod rúška na tvári vyhlasuje, že celoplošné testovanie je dobrovoľné. Má to len malý háčik. Bez testu ľuďom zakázal ísť do práce.

Zamestnávatelia a právne oddelenia firiem preto v zápale paniky, že im do práce nikto nepríde, začali „ňúrať“ v legislatíve. Cieľ a zadanie bolo jasné – ako k tomu ľudí donútiť. Ako to však už býva zvykom, zákon si každý vysvetlí po svojom. Firmy preto začali na závodné nástenky vešať vyhrážky, že za neúčasť na celoplošnom testovaní čaká odporcov rovno vyhadzov. Bez zľutovania.

Nahnevaní ľudia začali firemné ultimáta okamžite zdieľať po sociálnych sieťach. A veru dobre spravili. Advokáti a odborári zamestnávateľov upozornili, že prekračujú medze. Nielen legislatívne, ale aj tie morálne. Firmy totiž zabudli, že slovenská legislatíva je v ochrane zamestnancov mimoriadne efektívna. Obsahuje totiž klauzulu, kedy má pracovník právo na voľno počas plnenia občianskych povinností.

A vtedy mu vyhadzov nehrozí. Čo je to tá občianska povinnosť? Napríklad aj ochrana verejného zdravia potenciálne nakazeným človekom, ktorý bude v karanténe. A to je aj taký, ktorý sa dobrovoľného testu nezúčastní. Ak chcú firmy ľuďom testovanie prikazovať, budú si ho musieť vybaviť vo vlastnej réžii. Do tej doby by sa na nástenkách vyhrážky objavovať nemali.

No aj keby sme si odmysleli, že firmám takéto praktiky zákon nedovoľuje, sú obrázky oznamov s vyhrážkami veľmi smutné precitnutie. V čase, keď by sme mali všetci držať spolu a radšej sa motivovať, sa používajú praktiky dobrovoľne nasilu. Ale niet sa čomu diviť. To je Matovičova škola.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #celoplošné testovanie #sociálne práva zamestnancov