Matovičov zlý vtip

Tak ako opakovaný vtip prestáva byť vtipom, aj nápad na ďalšie kolo celoplošného testovania sa javí ako nepodarený pokus o žart. To by si mal uvedomiť najmä Igor Matovič, ktorý si vzal do hlavy, že najúčinnejšia zbraň na porazenie „hnusoby“ sú antigénové rýchlotesty.

22.11.2020 20:00
debata (57)

Ľudia namiesto ďalších kôl testovania čakajú, že vláda prinesie uspokojujúcu odpoveď, ako pomôže podnikateľom a kedy sa deti vrátia do škôl.

Matovič svojou posadnutosťou začína čoraz viac pripomínať Dr. Grünsteina, jednu z románových postáv Jaroslava Haška. Aj ten na všetky neduhy duše i tela poznal len jeden jediný recept: všetkých vojakov, vrátane Švejka, liečil zásadne klystírom.

Tak ako klystír nie je spásonosné riešenie, nie sú ním ani veľmi nepresné antigénové testy. Hoci sa premiér hrdil, že aj Rakúšania sa „vydávajú slovenskou cestou“, tak ako veľakrát predtým, aj teraz zavádzal. V Rakúsku nebude testovanie celoplošné a už vonkoncom nie povinné! Testovať sa bude iba v ohniskách a určené je predovšetkým pre občanov, ktorí si nemôžu dovoliť drahé PCR testy.

Matovič zjavne nechápe, že nemôže donekonečna skúšať trpezlivosť ľudí. Kým prvé kolo prijali s reptaním, no napokon sa ho drvivá väčšina obyvateľov Slovenska zúčastnila, s každým nasledujúcim kolom ochota ísť sa dať otestovať klesá.

Uplynulý víkend, keď sa testovalo iba v 458 mestách a obciach, bol záujem o testovanie veľmi malý. Ak bude premiér nútiť ľudí ísť sa povinne testovať znova, tak sa môže stať, že napokon budeme svedkami „referenda“, o akom môžu Fico s Pellegrinim iba snívať.

Keď sa prekročí určitá hranica (a treba si uvedomiť, že v niektorých regiónoch boli ľudia na testoch už štyrikrát), tak sa ľudia vzbúria. Jednoducho zostanú doma a nedonúti ich nič – ani hrozby, ani sankcie, aby sa podvolili. To však môže prispieť k tomu, že ochota ľudí akceptovať „pravidlá hry“ klesne aj v iných oblastiach. Čo urobí potom Matovič? Prijme zodpovednosť za to, že vyrába anarchiu na Slovensku?

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #plošné testovanie #antigénové testy