Zabalí to Matovič?

Igor Matovič koaličným partnerom odkázal, že ak sa na voľbe generálneho prokurátora dohodne opozícia s koalíciou, padne vláda. Či ide o Matovičovu únikovú stratégiu, alebo premiér sa pod hrozbou rozpadu koalície iba snaží vydierať partnerov, sa pravdepodobne dozvieme čoskoro.

24.11.2020 19:00
debata (30)

Ak však OĽaNO chcelo, aby voľba generálneho prokurátora prebehla čo najhladšie, malo vyjsť s jedným spoločným kandidátom. Lenže obyčajní majú hneď troch, čím si situáciu nijako neuľahčili. Poslanec OĽaNO Juraj Gyimesi navrhol prokurátora Jána Šantu, ďalší dvaja obyčajní – Igor Hus a Ján Krošlák – zasa prokurátora Rastislava Remetu, no Jozef Vozár z Ústavu štátu a práva SAV navrhol sudcu Juraja Klimenta. O ňom je však všeobecne známe, že práve on je Matovičovým favoritom. Sudca, ktorý sa pohybuje mimo prostredia Generálnej prokuratúry, je premiérom považovaný za ideálneho kandidáta na to, aby na nej popretŕhal väzby. Problém je však v tom, že na Generálnej prokurátore pracuje jeho manželka a syn…

V prípade, že by na post generálneho prokurátora prešiel iný kandidát, na ktorom by sa časť koalície dohodla s opozičnou „mafiou“, mal by Igor Matovič alibi, prečo sa to rozhodol „zabaliť“.

Šance všetkých kandidátov sú vyrovnané, no poslanci pri „grilovaní“ dosť nevyberavo útočili práve na Klimenta, až nakoniec prešiel o jeden jediný hlas. Možno práve preto, aby sa zastal svojho favorita a dal najavo, kto bude mať posledné slovo, Matovič vyrukoval s tým, že buď bude po jeho, alebo padne vláda.

Už vopred je jasné, že za Klimenta nebude hlasovať Pellegriniho opozičný Hlas. Prekáža mu práve to, že nie je prokurátor. Lenže jeho voľbu odmietajú aj niektorí koaličníci. Kritický bol voči nemu Alojz Baránik (SaS) a poslanec Ondrej Dostál (SaS) sa po jeho vypočutí vyjadril veľmi jednoznačne, že „ za pána Klimenta určite hlasovať nebudem“.

Hoci je nepravdepodobné, že by práve na tomto mala padnúť vláda, Igor Matovič svoje rozčarovanie z koaličných partnerov zopakoval aj v utorok na svojom facebooku: „Na včerajšej predpolnočnej koaličnej rade som svojim kolegom povedal, že ak sa situácia nezmení, nemám viac síl a chuť takto pokračovať ďalej. Nedokážem v čase, keď sa Slovensko nachádza v najťažšej situácii od ll. svetovej vojny a stojí zrejme pred najťažšími troma mesiacmi v tomto boji, neustále striehnuť na výpady od brata v zbroji.“

V prípade, že by na post generálneho prokurátora prešiel iný kandidát, na ktorom by sa časť koalície dohodla s opozičnou „mafiou“, mal by alibi, prečo sa to rozhodol „zabaliť“.

Napriek tomu, že v parlamente disponuje ústavnou väčšinou (akú by mu závidel hocijaký iný politik), je zrejmé, že vládnutie nie je práve jeho parketa. Oveľa konformnejšie by sa cítil v opozícii, kde by neniesol žiadnu zodpovednosť a mohol by si užívať priazeň svojich nekritických fanúšikov. Navyše, Matovič nie je zvyknutý na porážky, a teraz sa v súvislosti s chaotickým prístupom pri riešení protiepidemických opatrení na neho zniesla vlna kritiky. Keďže situácia sa mu tak trochu vymyká spod kontroly, únik môže byť riešením.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #Igor Matovič #Juraj Kliment