Referendá a pád Matoviča

Premiér Igor Matovič upustil od plánu znovu plošne pretestovať celé Slovensko. Dal na odporúčania odborníkov alebo sa za jeho rozhodnutím skrýva len vypočítavosť?

26.11.2020 19:00
debata (38)

Možné je aj to, že sa skôr zľakol hrozby, že opozičné strany a odborári by počas čakania na testovanie zbierali podpisy na vyhlásenie referenda. Na stole máme nevídaných šesť referend. Štyri sú politické od opozície – Dobrá voľba, SNS, Smer a Hlas. Tomáš Drucker ako prvý príliš s referendom neuspel, ale Robert Fico a Peter Pellegrini sú ťažšie kalibre. Zbierať podpisy na referendum pri celoplošnom testovaní – to by bol priam dar z nebies.

Ďalšie dve referendá pripravili odbory KOVO a Konfederácia odborových zväzov (KOZ). Prvému, proti ústavnej dôchodkovej novele, chýba už len necelých 50-tisíc podpisov. A je možné, že ich ľahko získajú, pretože nikto nechápe, prečo sa musí dôležitá dôchodková reforma prijať narýchlo, keď vôbec nehorí. To neznamená, že by sme o nej nemali diskutovať. Po pandémii bude času dosť.

Ako schodnejšie sa preto javia referendá o konkrétnych opatreniach vlády, ktoré sa nás bezprostredne týkajú a hlboko zasahujú do budúcnosti. Presne ako to plánujú odbory. Takýto občiansky postoj formou priamej demokracie môže Matovičova a koalíciu trochu umravniť a vtesnať do demokratických koľají.

Či minister práce Milan Krajniak teraz nemá inú robotu, iba sťažovať ľuďom odchod a život na dôchodku? Čo napríklad zlepšiť pomoc zamestnancom a drobným podnikateľom postihnutým vládnym uzavretím niektorých sektorov ekonomiky? A KOZ sa chce v referende, okrem iného, spýtať, či občania súhlasia so znižovaním významu odborov na pracovisku, resp. skôr s ich postupnou likvidáciou. Lebo o nič iné v prístupe Krajniaka voči nim ani nejde.

Nikto by však nemal podliehať ilúziám, že keď bude odvolaný premiér Matovič alebo sa uskutočnia predčasné voľby, všetko bude zase v poriadku. Ešte si dobre pamätáme, že Smer so SNS dovládli doslova na kyslíkový dlh. Smer bol tak myšlienkovo vyčerpaný, že si ani nedokázal napísať volebný program. S čím by sa vlastne chceli vrátiť k žezlu?

Nezabúdajme, že pred 30 rokmi sa v podobnej situácii ako je dnes Matovič ocitol aj Vladimír Mečiar. Svojím správaním vybičoval emócie verejnosti a nakoniec bol odvolaný. Po voľbách sa však ako hrdina vrátil v omnoho väčšej sile.

Nepomohol by ani odchod Matoviča z funkcie premiéra, pretože to neznamená odchod z politiky. Nech už by ho nahradil ktokoľvek, bude ho komandovať z poslaneckých lavíc. Dennodenný chaos, neschopnosť kompromisu a urážanie sa by nás sprevádzali naďalej. Žiadna silná politická osobnosť, či už z okolia súčasnej koalície alebo v spoločnosti, ktorá by ho eliminovala, sa zatiaľ neobjavila.

Ako schodnejšie sa preto javia referendá o konkrétnych opatreniach vlády, ktoré sa nás bezprostredne týkajú a hlboko zasahujú do budúcnosti. Presne ako to plánujú odbory. Takýto občiansky postoj formou priamej demokracie môže Matovičova a koalíciu trochu umravniť a vtesnať do demokratických koľají.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #KOVO #referendum #KOZ #Igor Matovič #celoplošné testovanie