Tvrdý lockdown pred Vianocami?

Napriek celoplošnému testovaniu pred mesiacom a následnými kolami v najrizikovejších regiónoch sa celková epidemiologická situácia dramaticky nezlepšila a postupne sa opäť začína mierne zhoršovať. Hrozí nám sprísnenie opatrení. Čo to bude pred Vianocami znamenať, ešte nevieme. Vláda síce môže tvrdiť čokoľvek, aj že nevyhlási tvrdý lockdown, ale jej rozhodnutia sa menia tak často, že jej už nikto neverí.

27.11.2020 20:00
debata (17)

Premiér Igor Matovič pred pochybným celoplošným testovaním tvrdil, že jedine týmto spôsobom sa vyhneme tvrdému lockdownu a zatvoreniu ekonomiky. Teraz sa zdá, že zlepšenie situácie bolo veľmi dočasné a celá stratégia v podstate vyšla do prázdna. Ak chceme čísla radikálne zraziť, tvrdý lockdown na tri až štyri týždne je nevyhnutnosťou. Ukazujú to aj posledné skúsenosti z iných európskych krajín. A to si, samozrejme, nikto neželá, najmä pred Vianocami.

Máme teda zastaviť antigénové testovanie a úplne zmeniť stratégiu? Nie. Ale začnime konečne používať rýchlotesty tam, kde majú význam: zacieliť na ohniská a nie mrhať nimi tam, kde je ich účinnosť takmer nulová. A tiež masívne testovanie nemôže znamenať radikálny pokles PCR testovania, čo sa, žiaľ, stalo.

Našťastie, Vianoce sú vždy prirodzený lockdown ekonomiky. A teraz môžu byť aj spoločenský. Vláda môže vyhlásiť preventívny lockdown práve na tieto dni, aby obmedzila rodinné návštevy.

Bez doplnenia dôkladným dohľadávaním kontaktov to všetko stráca význam. A, samozrejme, aj bez dodržiavania hygienických zásad a obmedzenia miery kontaktov a mobility. Lenže v mnohých našich mestách panuje čulý predvianočný ruch, obchody sú preplnené, ako keby sa nič nedialo. Mnohí podľahli pocitu falošnej bezpečnosti.

Nemožno sa čudovať. Ľudia strácajú dôveru k vláde i prijímaným opatreniam. Sľuby sa totiž nenaplnili. A pravdepodobne sa ani nemohli naplniť. Vytráca sa ochota dodržiavať ich, hľadajú sa cestičky, ako ich obísť, narastá hnev. Ľudia sú vyčerpaní a zmätení neustálymi zmenami. Len to posledné – otvorenie škôl – je také zmätočné, že sa nakoniec možno ani neotvoria. Podmieniť návrat detí do školských lavíc dôkladným testovaním každého žiaka, učiteľa a rodiča, je také náročné, že je nanajvýš otázne, či sa vôbec vyplatí. Prečo nemôžu ísť do školy niektoré ročníky alebo striedať ročníky, či rozdeliť triedy ako napríklad v Česku, nevedno. A prečo sa školy neotvárajú podľa regionálnej situácie (semaforu)? Školy sú výborná príležitosť, kde by sme dokázali riadiť situáciu podľa regiónov, v ktorých je často situácia úplne odlišná. Rýchle víťazstvo nad koronou neexistuje. Postupný úspech sa dá dosiahnuť – ako odporúčajú odborníci – iba kombináciou všetkých opatrení. Ani efekt tvrdého lockdownu sám o sebe dlho nevydrží.

Je otázkou, či bude dostatočná väčšina v predvianočnom zhone schopná dodržiavať všetky možné obmedzenia. Ak nie, čísla nám budú opäť prudko rásť a tvrdému lockdownu sa potom, žiaľ, nevyhneme. To by znamenalo všetko zatvoriť v tom najhoršom momente. To si nikto neželá. Našťastie, Vianoce sú vždy prirodzený lockdown ekonomiky. A teraz môžu byť aj spoločenský. Vláda môže vyhlásiť preventívny lockdown práve na tieto dni, aby obmedzila rodinné návštevy.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Covid-19 #otváranie škôl #lockdown #celoplošné testovanie