Opatrne so Žilinkom

Nadšenie z voľby nového generálneho prokurátora je zatiaľ predčasné. Maroš Žilinka nie je až taký politicky nezávislý. V minulosti pôsobil ako štátny tajomník ministerstva vnútra za KDH pod Danielom Lipšicom. Ako poradca tam vtedy pôsobil minister práce Milan Krajniak a tiež Vladimír Pčolinský, šéf SIS a brat poslanca Sme rodina Petra Pčolinského. Všetci traja pod krídlami KDH. A neskôr Žilinka aj kandidoval do Národnej rady za toto hnutie...

04.12.2020 19:00
debata (35)

Tu nejde o samotné KDH, ktoré je dnes mimo parlamentu, ale o rozvetvené väzby, ktoré majú korene v KDH. Jeho bývalí členovia, sympatizanti alebo nominanti pôsobili alebo ešte sú rozptýlení v rôznych iných politických stranách. Aj v OĽaNO či Sme rodina, ktoré presadzovalo Žilinku. To mohol byť dôvod, prečo sa nakoniec priklonilo k Žilinkovi namiesto Juraja Klimenta, ktorého preferoval Igor Matovič.

Zachová Žilinka objektivitu a nestrannosť, keď padne ruka spravodlivosti aj na politikov alebo podnikateľov spájaných s KDH alebo ich vládami? Alebo napr. na hospodárenie cirkvi, ako sa to stalo v minulosti v trnavskej arcidiecéze? V minulosti bol Milan Krajniak členom vedenia Fondu národného majetku a podľa toho, čo sa uvádza v spise Gorila, je v kauze namočený až po uši. Ministerstvo vnútra a spravodlivosti vtedy ovládalo KDH, na čele SIS stál jeden z pilierov hnutia Ladislav Pittner a premiérom bol jeho bývalý podpredseda Mikuláš Dzurinda.

Budú polícia a prokuratúra odvážne aj tam, kde nefiguruje iba Smer? Nie je všetko iba dôsledkom toho, že zatiaľ nemáme pevné vedenie prokuratúry a polície?

Na čo sa bude zameriavať vyšetrovanie? Na „kolu“, obchodovanie s nahrávkou alebo ľudí zodpovedných za rozkrádanie štátu? O vtedajšom ministrovi spravodlivosti Lipšicovi sa hovorí ako o favoritovi na post špeciálneho prokurátora. A Gorila alebo Kočnerova „chobotnica“ je iba vrcholom ľadovca. Čo sa skrýva pod hladinou, to ani netušíme.

Žilinka odborne spolupracoval s protikandidátmi Jánom Šantom a Jozefom Čentéšom. Už naznačil, že ani jedného si nevie predstaviť vo funkcii prvého námestníka… Voľba tiež naznačila, ako občiansko-liberálne krídlo vo vláde ťahá za kratší koniec oproti konzervatívcom. Namiesto toho, aby sa poslanci SaS a Za ľudí dohodli na jednom kandidátovi z trojice Hrivnák, Honz a Šanta a tvrdo o ňom vyjednávali, do poslednej chvíle otáľali, koho podporiť, až ich hlasovanie vyznelo smiešne.

Zadržanie mnohých bývalých prominentov v rámci akcií Búrka, Dobytkár alebo Judáš vôbec neznamená, že korupcia na Slovensku sa skončila a všetka politická špina bola odstránená. Neboli vznesené obžaloby, nie všetci obvinení sa priznali, niektorí síce spolupracujú, ale nevieme, či existujú aj dôkazy a či tie zavážia pre súdom. Pokojne to môže dopadnúť ako s Marianom Kočnerom v prípade objednávky vraždy Jána Kuciaka. Môže ísť iba o silnú víchricu, ktorá prevráti všetko hore nohami, ale život sa po nej vráti do všedných koľají. Budú polícia a prokuratúra odvážne aj tam, kde nefiguruje iba Smer? Nie je všetko iba dôsledkom toho, že zatiaľ nemáme pevné vedenie prokuratúry a polície?

A Matovičom vytváraný chaos a nezhody vo vládnej koalícii dávajú (potenciálne) obvineným nádej, že súčasný stav nebude trvať dlho. Spoločné hlasovanie koalície a celej opozície za Žilinku preto nemuselo byť vôbec náhodné.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Daniel Lipšic #Maroš Žilinka #Milan Krajniak #voľba generálneho prokurátora