Veľké prepriahania

V Nemecku si tento víkend volia nového šéfa Kresťanskodemokratickej únie (CDU), ktorý povedia stranu do septembrových volieb. Nájsť kvalitného nasledovníka Angely Merkelovej bude nesmierne ťažké, pretože ani jeden z kandidátov sa neteší takej obľube ako kancelárka.

15.01.2021 20:00
debata (6)

Pravdou však je, že keď Angela Merkelová v roku 2005 nastupovala do úradu, len málokto veril, že tejto „žene z východu“ sa podarí uspieť vo vysokej politike, kde rozhodovali skôr muži zo západu a najmä ich kontakty a väzby.

„Kohlovo dievča“ však zopakovalo svoj úspech a voľby vyhralo ešte trikrát po sebe, čo sa v dnešnej dobe len tak niekomu nepodarí. Nahradiť Merkelovú preto nebude ľahké. Napokon, „korunná princezná“ Annegret Krampová-Karrenbauerová, ktorá bola šéfkou CDU od roku 2018, sa tejto funkcie sama vzdala.

Merkelová je už v úrade 15 rokov, čím prekonala Konrada Adenauera (14 rokov) a keď sa na jeseň skončí funkčné obdobie jej kabinetu, tak predbehne aj Helmuta Kohla (16 rokov).

Čím si jej úspech možno vysvetliť? Predovšetkým zvládla dve veľké výzvy, ktoré by možno iným politikom zlomili krk. Pomohla Nemecku prekonať globálnu ekonomickú krízu v rokoch 2008/09 a napriek mnohým výhradám aj migračnú krízu v rokoch 2015/16. Hoci mnohé problémy riešila veľmi zdĺhavo, u nás by sme možno povedali, že veci nechala „vyhniť“, vďaka tomu, že konflikty nevyhrocovala, ale utlmovala, žala úspech. Zároveň prebrala mnohé z agendy sociálnych demokratov, čím ich oslabila, no získala politické body pre vlastnú stranu.

Azda jediné, čo jej možno vytknúť, je to, že sa jej nepodarilo ustriehnuť „pravobok“ CDU, kde sa podarilo etablovať pravicovo-populistickej AfD. S odstupom času je však otázne, či to bola chyba Merkelovej, a či nešlo skôr o všeobecný trend, kedže pravicoví extrémisti sú na vzostupe v celej Európe.

Nech už cez víkend zvíťazí Merz, Laschet alebo Röttgen, preberú do svojich rúk stranu vo výbornom stave.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #Angela Merkelová