Matovičov skríning

Slovensko čaká s najväčšou pravdepodobnosťou ďalšie kolo testovania. Vzhľadom na to, že z úst Igora Matoviča už niekoľko mesiacov nepočujeme o ničom inom, len o tejto „zázračnej zbrani“, tak to asi nikoho neprekvapí.

17.01.2021 19:00
debata (17)

Premiér pripomína obohratú platňu, ktorá sa točí stále dokola. Prekvapivé je však to, že sa nenašiel nik, kto by mal dostatok odvahy zastaviť ho. Lebo jedna vec sú výhrady prezentované na verejnosti a druhá samotné hlasovania vlády.

Hoci kabinet mal prijať definitívnu verziu materiálu už v nedeľu o 13. hodine popoludní a následne o 15:30 informovať verejnosť, v čase písania týchto riadkov stále netušíme, akú bude mať testovanie podobu.

Môžeme preto iba špekulovať, čo sa asi bude skrývať za výrazom „skríningové testovanie“, s ktorým prišiel minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ak to má byť len marketingová stratégia, ako nahradiť nepopulárny výraz celoplošné testovanie iným slovom, tak je to veľmi chabá „záplata“.

Keď niekto dlhodobo ignoruje fakty a bezhlavo presadzuje svoj názor, tak si o ňom každý pomyslí svoje. Dosah svojich rozhodnutí však obvykle znáša len on. Čo však robiť, keď sa rovnako správa premiér krajiny, ktorý je zodpovedný za osudy miliónov ľudí?

To, že vláda zasadala v priebehu týždňa niekoľkokrát a následne aj cez víkend, znamená, že premiér sa zaťal. Je neuveriteľné, ako Matovič mrhá svojou energiou na niečo, čo drvivá väčšina odborníkov aj jeho koaličných partnerov považuje za zbytočné.

Keď niekto dlhodobo ignoruje fakty a bezhlavo presadzuje svoj názor, tak si o ňom každý pomyslí svoje. Dosah svojich rozhodnutí však obvykle znáša len on. Čo však robiť, keď sa rovnako správa premiér krajiny, ktorý je zodpovedný za osudy miliónov ľudí?

Premiér, ktorý napriek výhradám odborníkov a zvyšných troch koaličných partnerov stále odmieta uznať, že ide o mrhanie prostriedkov a je to plytvanie kapacitami zdravotníkov, sa začína pomaly, ale iste meniť na diktátora, ktorý bezohľadne presadzuje len a len svoje názory.

Azda nič neilustruje Matovičovu premenu lepšie, ako to, že počas prvej vlny pandémie ho na tlačových besedách sprevádzalo mnoho ľudí – odborníkov, no dnes pri ňom stojí len verný minister financií.

Tvrdohlavý Matovič, ktorý nie je schopný prijať názor iných a prijať kompromis, tak čoraz viac začína pripomínať svojho predchodcu Vladimíra Mečiara. Rozdiel je len v tom, že kým Mečiar sa v politike dokázal udržať relatívne dlho, Matovičov koniec môže prísť skôr, ako sa nazdá. Ten, kto bezhlavo ide proti všetkým, napokon zostane úplne sám.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #celoplošné testovanie