Matovičov klub samovrahov

Zoznam prešľapov tejto vlády je taký dlhý, že ich nemá význam ani spomínať. Jedno však treba Matovičovi uznať. Premiér dokázal v priebehu necelého roka proti sebe zjednotiť masu naštvaných voličov opozície aj koalície a navyše postaviť proti sebe časť koaličných partnerov. O čo menej kompetentný sa ukazuje pri spravovaní krajiny, o to schopnejší sa javí pri výrobe nepriateľov.

19.01.2021 19:00
debata (50)

Hoci Matovič sa na začiatku prezentoval ako mesiáš, ktorý spasí Slovensko, svojimi eskapádami sa pripravil aj o dôveru veľkej časti vlastných voličov. Tým, že má utkvelú predstavu o potrebe testovať a vydiera tým svojich koaličných partnerov a prakticky celý národ, jeho dôveryhodnosť neustále klesá.

Chystané referendum o predčasných voľbách sa tak v danom kontexte javí ako zbytočné (okrem naháňania preferencií), pretože nik pod sebou nepíli konár tak intenzívne ako sám Matovič. Hoci neustále strašenie ľudí: „A ty chceš návrat Smeru?“ bude ešte chvíľu fungovať, tento apel bude postupne slabnúť. Vzhľadom na to, čo predvádza Matovič, ho nebude možné donekonečna ospravedlňovať, že „on je už taký“.

Napriek tomu, že vzťahy medzi jednotlivými politickými tábormi sa javia ako veľmi vyostrené, nič nie je čierno-biele. Nemožno preto vylúčiť, že časť dnešnej koalície nájde spoločnú reč s opozíciou.

Preto pravdepodobnosť, že toto vládne zoskupenie vydrží až do regulárnych volieb, je malá. Samozrejme, vládnym politikom nezostáva nič iné, len ľudí chlácholiť a tvrdiť opak: „Táto vláda spoločne dovládne celé štyri roky, pretože všetci si uvedomujeme, že akákoľvek alternatíva by znamenala návrat mafie či nástup fašistov,“ napísal na svojom facebooku minister Jaroslav Naď.

Pre politikov je najjednoduchšie tvrdiť, že neexistuje alternatíva a povedané spolu s filozofom, „toto je ten najlepší z možných svetov“. Lenže ľudia, napriek tomu, že „otupievajú“ a sú ochotní tolerovať mnohé veci, ktoré by im za iných okolností vadili, dokážu stále vnímať, čo je dobré a čo nie, a keď sa raz prekročí únosná miera, tak si povedia: A dosť! Stačilo! Vzhľadom na to, že sa už objavili verejné výzvy na Matovičovo odstúpenie, dá sa predpokladať, že tlak verejnosti sa bude stupňovať.

Dôležité však bude najmä to, čo sa bude diať v koalícii. Ak sa Matovič aj ďalej bude správať ako neriadená strela a nedokáže si osvojiť aspoň elementárne štandardy vládnutia, môže dôjsť trpezlivosť aj niektorému z jeho koaličných partnerov. Ukazuje sa, že popri SaS, ktorá dlhodobo kritizuje premiéra, ani strana Za ľudí nie je ochotná ďalej fungovať ako fackovací panák. Ich spoločný výtlak nie je zanedbateľný – predstavuje 25 poslancov – čo môžu využiť pri hlasovaní.

Ak bude Matovič proti sebe stmeľovať veľkú časť spoločnosti a niektoré strany vyhodnotia, že takto to už ďalej nejde, bude to jeho koniec.

Napriek tomu, že vzťahy medzi jednotlivými politickými tábormi sa javia ako veľmi vyostrené, nič nie je čierno-biele. Tak ako boli na kandidátke VPN potrební komunisti, ktorí jej pomohli voľby vyhrať a z bývalých HZDS-ákov sa postupne stali demokrati, ani teraz nemožno vylúčiť, že časť dnešnej koalície nájde spoločnú reč s opozíciou.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Igor Matovič #Za ľudí #SASKA