Kto sa smeje naposledy

Matovič dosiahol svoje. Napriek tomu, že jeho plán s celoplošným testovaním nemal politickú ani odbornú podporu, cez víkend sa väčšina obyvateľov Slovenska pôjde voľky-nevoľky druhýkrát testovať. Ak chcú chodiť do práce, nič iné im nezostáva...

22.01.2021 19:00
debata (100)

Premiér sa tak môže smiať – zlomil odpor svojich koaličných partnerov, zodpovednosť za testovanie hodil na plecia samosprávy a z občanov urobil iba štatistov. Takýmto prístupom si však proti sebe postavil nielen politických spojencov, ale najmä verejnosť, čo sa v konečnom dôsledku môže obrátiť proti nemu.

Korunu všetkému však nasadil, keď si na svojej facebookovej stránke robil posmech z ľudí, ktorí sa v obchodnom reťazci tlačili kvôli zlacneným respirátorom: „V tlačenici sa pomaly pobiť kvôli respirátorom, na ktorých ušetrím euro … aby som si nimi zdravie chránil … hmm, to mi nevychádza.“

Premiér sa tak môže smiať – zlomil odpor svojich koaličných partnerov, zodpovednosť za testovanie hodil na plecia samosprávy a z občanov urobil iba štatistov. Takýmto prístupom si však proti sebe postavil nielen politických spojencov, ale najmä verejnosť, čo sa v konečnom dôsledku môže obrátiť proti nemu.

To, čo premiérovi pripadá smiešne, je skôr smutné. Nuž, v niektorých krajinách, kde im skutočne záleží na zdraví občanov, sa chystajú výrazne podporiť používanie respirátorov s filtrom FFP2. Buď ich rovno rozdávajú ohrozeným skupinám, alebo znižujú dane pri ich nákupe. Chcú tak účinnejšie chrániť ľudí, najmä seniorov, pred agresívnejšími mutáciami koronavírusu.

Vzhľadom na to, že v Rakúsku od 25. januára ich nosenie na verejných priestranstvách bude povinné a podobné opatrenia zvažujú aj v Česku, je snaha zaobstarať si tieto ochranné prostriedky pochopiteľná. Pretože, poznajúc našu vládu, ktorá môže rozhodnúť z večera do rána, nechcú nechať nič na náhodu (a najmä potom ich už nikde nezoženú). Navyše, na rozdiel od rúšok si ich svojpomocne doma neušijú. To nie sú zábery z black friday, kde sa ľudia bijú o zlacnenú spotrebnú elektroniku, tu si chcú ľudia chrániť zdravie. Chcelo by trochu empatie, pán premiér! Čo však môžeme čakať od sebastredného narcisa…

Za zamyslenie skôr stojí, že keď niektoré krajiny reagujú na vývoj pandémie a prijímajú rozumné riešenia, prečo obdobné preventívne opatrenia nie sme schopní urobiť aj my. Nuž preto, lebo najprv by sme museli mať vládu, ktorá by chápala, že je zbytočné vyhadzovať milióny na plošný skríning. Potom by za ušetrené peniaze mohla nakúpiť napríklad respirátory pre seniorov.

My však máme vládu, ktorá ide ľudí testovať nespoľahlivými antigénovými testami a následne od nich po týždni bude vyžadovať doklad o negatívnom výsledku (keď už v podstate môžu byť infikovaní). Nuž, takýto nezmysel nik normálny nevymyslí.

Úplnou čerešničkou na torte však bolo, keď minister Krajčí na piatkovej tlačovej konferencii s vážnou tvárou povedal, že Slovensko je veľmoc v antigénovom testovaní. Tak to už človek nevedel, či sa má smiať, alebo plakať.

Hoci Matovič sa môže smiať, ako nás všetkých dostal, ako sa hovorí, kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie…

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #skríning #Marek Krajčí #respirátor #celoplošné testovanie