Krajniakova pomoc v putách byrokracie

Vláda dokáže ekonomiku zatvoriť pomaly zo dňa na deň. Pomôcť postihnutým podnikom jej však trvá niekoľko mesiacov. A minister práce Milan Krajniak na tom nevidí nič zlého. Veď všetko sa musí dôkladne preveriť a skontrolovať. Byrokracia má v našom štáte stále prevahu. Aj v tejto ťažkej dobe, keď mnohým ide doslova o prežitie.

24.01.2021 20:00
debata (19)

To, že podnikateľom vypadnú tržby z dňa na deň a nemajú z čoho zaplatiť zamestnancov, našich vládnych politikov príliš netrápi. Namiesto toho, aby dostali rýchlu a jednoduchá pomoc, čaká ich dlhý boj s byrokraciou s neistým koncom. Okrem podania žiadosti musia vyplniť množstvo výkazov a dodatkov a dúfať, že nikde nespravili chybu alebo že sa niekde neobjaví nejaký starý nedoplatok. Inak sa môžu s pomocou rozlúčiť. A potom týždne až mesiace čakať. Napríklad pomoc od ministerstva práce za október niektorí dostali v decembri, niektorí až teraz v januári a niektorí sa zatiaľ nedočkali.

Dôvody, prečo nakoniec ministerstvo môže zamietnuť pomoc malým podnikateľom, sú niekedy absurdné. Napríklad kvôli omeškaniu platby do Sociálnej poisťovne o pár dní. To, že suma je v skutočnosti zaplatená, je vedľajšia vec. Alebo starostliví úradníci našli u jednej podnikateľky nezrovnalosť v zdravotnej poisťovni: dlhuje jej niekoľko rokov jeden cent! Samozrejme, závažný dôvod, prečo nevyplatiť pomoc v núdzi – ktorú si nespôsobila sama.

Minister Krajniak a celá vládna koalícia si akosi neuvedomujú, že tu nejde o trestanie podnikateľov za malicherné chyby, ale o pomoc ľuďom, ktorí chcú robiť, ale nemôžu kvôli vládnym zákazom, a musia živiť rodiny. Mnohí podnikatelia sú na pokraji bankrotov, zamestnancov držia s vypätím síl a kvôli komplikovanej a pomalej pomoci si nemôžu nič plánovať. Ak štát nezmení prístup, bankroty a prepúšťanie sa stanú realitou. Ekonomiku by to poškodilo oveľa viac.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo práce a sociálnych vecí #ekonomická kríza #byrokracia #Milan Krajniak #pomoc podnikateľom