Šanca cestovať lepšie

Pandémia paralyzuje život na celom svete. Medzi najpostihnutejšie odvetvia patrí turizmus a cestovný ruch.

24.02.2021 20:00
debata (1)

Za minulý rok sa počet návštevníkov v ubytovacích zariadeniach na Slovensku medziročne prepadol o 84 percent, najviac v decembri. Zároveň najviac za posledných dvadsať rokov. Najpopulárnejšie európske turistické destinácie, napríklad španielske, zaznamenali v letnej sezóne 87-percentný úbytok návštevníkov. Výrobcovia lietadiel rušia objednávky a drvivá väčšina cestovných kancelárií zájazdy. Doba vyšpičkovaného masového turistického ruchu, last minute zájazdov, „lowcostov“ a nedýchateľných tlačeníc pred atrakciami oznámkovanými v Lonely planet sa zrútila.

Tam, kde sa pred krízou dlhodobo vsadilo na „monokultúrny“ turizmus alebo tam, kde sa prvoplánový cestovný ruch stal takmer výlučným riešením zamestnanosti, sú prevádzkovatelia poškodení najviac. Nie je však momentálny kolaps skôr príležitosťou, ako katastrofou?

Pred pandémiou bol turizmus rovnako veľkou témou – len z celkom opačnej strany. Najobľúbenejšie destinácie zažívali doslova vojnu miestnych obyvateľov proti záplavám turistických sarančí, ktoré ako stroje vypľúvali a zas vcucávali okrídlené železné stroje. Domáci ich vítali s transparentmi ako „turisti – teroristi!“, pretože ubytovací systém Airbnb a masovosť povrchného cestovania z miest prakticky vyhnali domácich, a globálny trh ničil lokálny život, kultúru aj ekonomiku. Cestovný ruch sa stal morom, ktorý sa stal len spontánnym predpeklím súčasného pandemického pekla.

Že to krachne, bolo evidentné. Ten krach však v skutočnosti môže byť dobrý základ zdravšieho začiatku. Pretože cestovný ruch nesmie byť oddelenou súčasťou reality: prospievať môže len v celkoch, kde je funkčná lokálna ekonomika a ľudia nie sú nútení svoje regióny opúšťať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #masový turizmus #Airbnb #pandémia koronavírusu #pokles turistického ruchu #lowcost