Týždeň v... alebo ako si urobiť z odborníkov dobrý deň

Vraj pätnásť hodín trvalo rokovanie s odborníkmi. Tak si povzdychol premiér Igor Matovič v nedeľu napoludnie. Večer vláda prijala uznesenie, pre ktoré sa v podstate s nimi ani nemusela schádzať. Je totiž presné také ako takmer všetky doteraz.

28.02.2021 22:35
debata (61)

Covid automat síce pekné farbí jednotlivé okresy, ale na to, aby človek mohol zájsť trebárs do záhradkárstva, potrebuje sedemdňový test. Alebo aby odviedol dieťa do školy – aj tam potrebuje sedemdňový test…

Deti do 15 rokov síce nemusia mať test, keď pôjdu na vychádzku do prírody, ale ak by chceli ísť do školy, tak ho potrebujú. A s nimi aj jeden z rodičov.

Starkí nad 65 rokov test nepotrebujú. Dokonca ani na tú vychádzku. Keď si však budú potrebovať zájsť po dôchodok, musia ho mať. Lebo na poštách sa nemyslelo ani na vyhradené hodiny pre dôchodcov. A tety, ktoré na poštách robia, sa zatiaľ nezmestili do očkovacieho plánu. Asi nemá kto za ne lobovať.

Výsledok? Testovať, testovať a testovať. Na čo nám je nejaký Covid automat, keď aj tak všetci potrebujeme každý týždeň test?

A opäť pod patronátom samosprávy. Vláda si netrúfla dať jej to príkazom, ale odporúčaním. Obce a mestá by mali do ulíc poslať svojich miestnych policajtov. Hej, tí fakt pomôžu. Najmä tam, kde sú marginalizované skupiny. Tam by skôr pomohla miestna poriadková občianska služba. Tá, ktorú chceli ani nie tak dávno zrušiť.

Opatrenie, ako je povinné nosenie respirátorov, musí zariadiť hlavný hygienik.

Ach, vlastne novinka – pozitívni, ale bez príznakov, už nesmú do potravín. Do parlamentu zatiaľ môžu. Čoskoro ich tam bude treba opäť, lebo sa bude predlžovať núdzový stav.

Bude. Lebo z uznesenia vlády akosi vypadli úlohy pre ministra zdravotníctva. Napríklad tá o aktualizácii očkovacieho plánu, alebo väčšom sekvenovaní vzoriek, aby sme vedeli, koľko a aké mutácie sú na Slovensku, alebo tá o podpore klinickému skúšaniu nových liečebných postupov, liečiv a vakcín na Slovensku.

A tiež vypadla podpora ľudí, ktorí musia zostať v karanténe. Chýba motivácia, aby kvôli príjmom neničili svoje zdravie i zdravie kolegov a nechodili do práce.

Takže: z dobre mienených rád sa do uznesenia vlády dostalol len máličko… alebo aj ešte menej.

Vážení, keď sa nabudúce budete hádať, kto môže za ďalších mŕtvych, môžete všetci. Všetci do jedného. Lebo ste zbabelí si priznať vlastné chyby, poprosiť o odpustenie a začať naozaj niečo robiť s tým vírusom. Ten zatiaľ vyhráva. Lebo vy ste nám dali malú domov…

61 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus