Matovičova posledná kvapka

Dovtedy sa chodí s džbánom po vodu, kým sa nerozbije. Aj Igor Matovič svojimi nevypočítateľnými krokmi dovtedy dráždil koaličných partnerov, až mu vypovedali lojalitu.

03.03.2021 19:00
debata (15)

Príčinou krízy určite nie je tajná objednávka vakcíny Sputnik V z Ruska. To bola len posledná kvapka. Či ako sa trefne vyjadril minister zahraničných vecí Ivan Korčok, iba ďalšie pošmyknutie. Bude znamenať tvrdý pád na ľad, alebo koalícia udrží stabilitu? Koaliční partneri si musia vyčistiť chliev a povedať, ako ďalej, pretože takto to už ďalej ísť nemôže. Pošmyknutí a chýb bolo už toľko, že ustavičné vyhrážanie sa návratom mafie či Roberta Fica už nefunguje.

Objednávka a dovoz vakcíny poukázali na najväčšiu chybu koalície – (ne)schopnosť komunikovať a vzájomne sa rešpektovať. Nesúhlas koaličných partnerov sa dá riešiť ústupkom v inej veci, ako je to bežné vo všetkých koalíciách. Problémom je teda skôr nedôvera, tajnosti a neakceptovanie výhrad. Stojí ale dovoz vakcíny pre strany Za ľudí a SaS za povalenie vlády? Nedoplatili by na to nakoniec aj ony?

Najschodnejšie by pre SaS a Za ľudí bolo, keby dokázali vytvoriť spoločný blok a postup voči OĽaNO a Sme rodina. Hoci majú oveľa menej poslancov, súčasné preferencie oboch blokov sú vyrovnané. Ich prvým úspechom by bola výmena na poste ministra zdravotníctva.

Namiesto toho, aby Matovič minuloročné prekvapivé víťazstvo vo voľbách prijal s pokorou a skromnosťou, pasoval sa do pozície veľkého bojovníka a neobmedzeného vládcu s patentom rozumu na všetko. To nemohlo dlho vydržať. Strmý pád volebných preferencií OĽaNO je toho dôkazom. Vo svojej „bubline“ si nevšimol, že sa situácia obrátila proti nemu a stal sa hromozvodom všetkého napätia spôsobeného pandemickou krízou. Samozrejme, že nie je zodpovedný za všetky chyby, ale svojím správaním, rétorikou, obviňovaním, urážaním či neschopnosťou prijímať kritiku sa do tejto roly sám nominoval. Dnešná kríza je aj otázkou, či existuje šanca na zmenu.

Rekonštrukcia vlády na pôdoryse súčasnej koalície, ale bez Matoviča na poste premiéra, sa doteraz zdala nereálna. Zmení sa to teraz? Hoci v Taliansku a Poľsku fungovali donedávna modely, keď nesystémoví lídri najsilnejších strán prenechali premiérsky post iným. Musel by tomu byť naklonený aj Matovič, alebo by musel existovať tlak zvnútra poslaneckého klubu OĽaNO. To zatiaľ veľmi nebadať, ale… Navyše je ťažké predstaviť si či spoliehať sa na to, že by Matovič pri svojej neriadenej hyperaktivite dokázal dlhšie mlčky stáť pomimo.

SaS, Za ľudí, ale aj Sme rodina sa budú usilovať koalíciu udržať pod podmienkou personálnych zmien. Hoci aj tých najzásadnejších. Každému ide o prežitie a budúcnosť. Ak by sa nedohodli a SaS a Za ľudí by z koalície vystúpili, je možné, že aj menšinová vláda by tak či tak viedla k predčasným voľbám. Je preto otázne, či by sa na to Matovič dal. Vzal by tak totiž na seba všetky možné chyby v riešení s pandémiou v ešte väčšej miere.

Hoci zatiaľ všetky strany koaličného štvorlístka prípadné predčasné voľby odmietajú, táto možnosť tu je. Nové voľby by zatiaľ asi najviac vyhovovali SaS, ale s kým by chcela a mohla vládnuť? Dočasná úradnícka vláda by tiež nemusela znamenať upokojenie. Ani ona nemusí zvládnuť situáciu s pandémiou. To by mohol Matovič obrátiť vo svoj prospech.

Najschodnejšie by pre SaS a Za ľudí bolo, keby dokázali vytvoriť spoločný blok a postup voči OĽaNO a Sme rodina. Hoci majú oveľa menej poslancov, súčasné preferencie oboch blokov sú vyrovnané. To by si mal Matovič uvedomiť. Ich prvým úspechom by bola výmena na poste ministra zdravotníctva. Načas by to upokojilo situáciu, najmä ak by tento post obsadil nestranícky kandidát a rešpektovaná osobnosť. Pre Matoviča ale znamená Marek Krajčí to, čo pre Roberta Fica v minulosti Robert Kaliňák. Ak sa ho bude držať ako kliešť, dopadne ako Fico.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Igor Matovič #Sme rodina #rozpad vlády #Za ľudí #SASKA