Protislovenský Matovič

Keď zalovíme v pamäti, ťažko objavíme slovenského premiéra, ktorý by v rozpätí niekoľkých dní zapríčinil veľký škandál vo vzťahoch s dvoma susednými štátmi. Bohužiaľ, teraz sa taký líder našiel. Igor Matovič dokázal to, čo nebol schopný urobiť ani Vladimír Mečiar. Najprv škaredý žart, potom šokujúce poníženie člena vlastnej vlády ešte aj s drukovaním nezdravým maďarským záujmom. Matovič neuveriteľne a neprijateľne prestrelil.

05.03.2021 19:00
debata (50)

Keď pustil do éteru vtip, že Sputnik V od Ruska vymenil za Zakarpatskú Ukrajinu, mal hneď po odchode z rozhlasového štúdia napísať na svoju obľúbenú sociálnu sieť, že sa ospravedlňuje. Alebo v tomto duchu zatelefonovať ukrajinskému veľvyslancovi, prípadne priamo do Kyjeva. Lenže to by ho musela zaujímať zahraničná politika a musel by mať cit pre diplomaciu, čo sa dá o ňom ťažko povedať.

Po silnom rozhorčení Ukrajiny sa poponáhľal šéf diplomacie Ivan Korčok, aby sa za výrok premiéra ospravedlnil. Matovičovi trvalo zhruba až 48 hodín, aby sa zobudil, od chvíle, keď žartoval o výmene územia susedného štátu, a oľutoval svoje slová. Odvtedy prešlo približne 24 hodín a tentoraz dal nakladačku Korčokovi. Matovičov status na Facebooku pôsobil tak, že mu nejaký hacker napadol účet na sociálnej sieti. Naozaj to však napísal predseda vlády.

Matovič sa rozhodol chrániť cudzieho ministra, ktorý sa pokúša narúšať suverenitu Slovenskej republiky.

Korčoka síce priamo nemenoval, ale je jasné, do akého terča sa triafal. Matoviča nahnevalo, že si tento minister dovolil predvolať maďarského veľvyslanca, lebo šéf diplomacie Péter Szijjártó začal neprípustne zasahovať do vnútorných záležitostí Slovenska. Budapešť skutočne nemá právo ovplyvňovať prípravu novely tunajšieho zákona o štátnom občianstve.

Tak ako slovenskí ministri nejazdia kúsok za hranice do Komáromu dirigovať maďarských poslancov, nesmie to robiť Szijjártó, s ktorým v Komárne nadšene rokoval o novele Matovičov poslanec György Gyimesi. Člen NR SR za OĽaNO na to nemá nijaký mandát. Slovenský premiér sa na Facebooku rozplýval nad šéfom maďarskej diplomacie, lebo mu v súvislosti so Sputnikom V poskytol informácie a kontakt na ruského ministra hospodárstva Denisa Manturova. Mimochodom, je trápne, že Matovič nepozná jeho funkciu. Manturov je totiž ministrom obchodu a priemyslu. Ozaj, prečo neoslovil slovenskú diplomaciu, aby mu dala telefónne číslo na Manturova? Odpoveď je smutná. Pretože Matovič pri nákupe Sputnika V Korčokov rezort obišiel.

Vráťme sa k statusu na sociálnej sieti. Prečo vyznel nehorázne? Lebo Matovič sa rozhodol chrániť cudzieho ministra, ktorý sa pokúša narúšať suverenitu Slovenskej republiky v prípade, keď slovenský minister chráni národnoštátne záujmy. Vyzerá to tak, že Matovič dokáže byť až taký pomstychtivý, že nemá zábranu ísť proti Korčokovi napriek zmienenej ochrane záujmov Slovenska. Len preto, aby mu úbohým spôsobom dal najavo, že sa mu nepáčila kritika za to, ako postupoval pri Sputniku V.

Po nezvládnutom boji proti druhej vlne koronavírusu prichádza Matovič s blamážou v zahraničnej politike. Koalícia by dala sebe aj občanom najlepší darček k blížiacemu sa prvému roku od vzniku vlády, keby vymenila premiéra.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rusko #Vladimír Mečiar #Igor Matovič #Ukrajina #Ivan Korčok #Sputnik V