Je to o ekonomike, hlupáci!

Každý zachránený život sa počíta. Za pomoc, ktorú nám v týchto ťažkých časoch poskytlo Nemecko, špeciálne spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko, treba byť preto vďačný.

08.03.2021 20:00
debata (31)

Zábery vládneho špeciálu s jediným koronapacientom pripraveným na transport však vyvolávajú pochybnosti, či slovenská strana nemohla túto pomoc využiť efektívnejšie, pretože takto celá akcia vyznela skôr ako PR ministra zdravotníctva. Navyše tieto pochybnosti umocnila správa, že v ten istý deň letel špeciál do Dortmundu ešte raz, a opäť iba s jedným pacientom…

Ak bolo cieľom tejto akcie upokojiť situáciu a ukázať, že vláda pre záchranu životov robí všetko, čo je v jej silách, tak takýmto spôsobom dosiahla pravý opak.

Popri desiatkach miliónov eur vyhodených na antigénové testy sú dva lety vládnym špeciálom doslova kvapkou v mori. Človeka, ktorý dennodenne sleduje, ako vláda zle manažuje koronakrízu, však takéto nehospodárne nakladanie s peniazmi, prirodzene, pobúri.

Ako upozornil šéf Lekárskeho odborového zväzu Peter Visolajský „problém je inde“. Vynaložené prostriedky sme mohli využiť na platy zdravotníckeho personálu, ktorý momentálne v nemocniciach zúfalo chýba. Zdravotníci už na jeseň upozorňovali, že bez peňazí hrozí kolaps nemocníc. Prešlo len pár mesiacov a ocitli sme sa v paradoxnej situácii: V nemocniciach máme síce dostatok pľúcnych ventilátorov, no nemáme dosť ľudí, ktorí by ich obsluhovali.

V štatistikách počtu lekárov a sestier na 1 000 obyvateľov dlhodobo zaostávame nielen za vyspelými krajinami, ale aj za Českom. Ministerstvo zdravotníctva síce pred mesiacom na stránke https://www.covidvnemocniciach.sk zverejnilo zoznam zdravotníckych profesií, ktorými by potrebovali posilniť tímy v nemocniciach, no vzhľadom na to, ako ich počas koronakrízy finančne „motivovali“, je prirodzené, že sa do slovenských nemocníc nehrnú.

Ako to povedal ten Bill Clinton? „Je to o ekonomike, hlupáci!“

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #nemocnice #zdravotníci #Covid-19